Čobanković u Zagrebu, a seljaci ga čekaju u Slavoniji

Peti dan prosvjeda seljaka započeo je blokadom ceste Velika Gorica - Zagreb, čime je rano jutros nastao kaos u prometu.

5.3.2010.
10:12
VOYO logo

Članovi udruge stočara iz desetak sela u okolici Velike Gorice traktorima su djelomično blokirali promet na ulazu u taj grad.

Seljaci su s 15-ak traktora blokirali desni prometni trak ceste Velika Gorica - Zagreb. Prazne traktore oko devet sati nadzirala je policija, dok su se seljaci grijali u šatorima koje su podignuli uz cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blokirane su i druge prometnice diljem zemlje.

Hrvatski autoklub izvijestio je da je zbog prosvjeda prekinut promet na državnim cestama D 45 Garešnica - Kutina, na Podravskoj magistrali (D 2) u mjestima Štaglinec, Pitomača, Virovitica i Nova Bukovica, te županijska cesta ŽC 4007 kroz mjesto Bačevac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet teče naizmjence na D 34 u Čađavici, D 43 u Velikom Koranovu i u Ludbregu (D 2). Od Pitomače prema Virovitici i Osijeku obilazak je Pitomača (D 2) - Otrovanec - Sedlarica - Turnašica - Lozan - D 2, od Koprivnice do Štaglinca obilazak je preko Glogovca i Koprivničkih Brega, od Garešnice prema Kutini obilazak je preko Kaniške Ive.

Seljaci traže da im se dug iz 2008. od 205 milijuna kuna isplati do 15. ožujka, a poticaji za 2009. u 100-postotnom iznosu, s tim da pristaju da se polovina iznosa isplati do 1. travnja ove, a ostatak do 15. travnja iduće godine. Prihvatljivo im je da se dug za poticaje za 2008. kompenzira, ali ostatak traže u novcu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, predstavnici seljaka iz pet slavonskih županija odlučili su u četvrtak navečer u Kutjevu da neće ići na sastanak u Ministarstvo poljoprivrede, nego ih, zajedno s Vladom, pozivaju na sastanak u Slavoniju. Ako se to ne dogodi, spremni su na blokadu granica i cijele zemlje.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Dragutin Dukić za net.hr je rekao da su dopisom od ministra Petra Čobankovića zatražili da se očituje hoće li doći na pregovore u Slavoniju. Odgovor čekaju danas do 11 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dukić ističe da je puno lakše ministru službenim automobilom doći na pregovore, nego seljacima ići u Zagreb, što im stvara dodatne troškove.

Za 10 sati u Ministarstvu poljoprivrede najavljen je sastanak predstavnika seljačkih udruga s ministrom Čobankovićem. Niti na ovaj sastanak predstavnici seljaka koji prosvjeduju nisu pozvani, nego će o zahtjevima seljaka pregovarati s predsjednikom Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) Antunom Laslom i predsjednikom Hrvatskog seljačkog saveza Željkom Mavrovićem, ljudima za koje prosvjednici kažu da ne zastupanju njihove interese, nego da su ih izdali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201003040827006 arti-201003040551006 arti-201003010335006 arti-201003020079006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo