CIJEPLJENI PROTIV COVIDA-19 DOBIVAT ĆE SMART KARTICE: / Evo koji će podaci biti na njima i kada bi se mogle početi koristiti

Image

'Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice', kaže Krunoslav Capak,

9.3.2021.
9:22
VOYO logo

Na razini Europske unije dogovoreno je kako će izgledati potvrda o cijepljenju protiv Covida-19. Riječ je o smart kartici koja će, kako je pojasnio Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, sadržavati ime i prezime cijepljene osobe, državu iz koje dolazi, naziv i serijski broj korištenog cjepiva, datum cijepljenja i barkod kojim će se moći očitavati podaci.

"Definiran je izgled certifikata o cijepljenju, no zasad se oni koriste samo u medicinske svrhe, a ne u svrhu prelaska granice. Sad se intenzivno razgovara i o korištenju certifikata za prelazak granice. Sigurno će doći vrijeme kad će EU donijeti odluku, ali još postoji puno pitanja i kontroverzi", kazao je Capak za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HRVATSKA ĆE PODRŽATI UVOĐENJE COVID PUTOVNICA, ALI: /

Navodno imamo samo jedan uvjet - ne smiju biti obavezne

Image
HRVATSKA ĆE PODRŽATI UVOĐENJE COVID PUTOVNICA, ALI: /

Navodno imamo samo jedan uvjet - ne smiju biti obavezne

Najizglednija je varijanta s QR kodom

Zasad nijedna zemlja EU-a nije donijela odluku o prelasku granice na temelju cijepljenja, ali postoje bilateralni dogovori. Capak kaže kako i Hrvatska vodi neke bilateralne razgovore o međusobnom priznavanju certifikata o cijepljenju koji se zasad kolokvijalno zove covid-putovnica. On ističe kako će trebati oko tri mjeseca da potvrda o cijepljenju uđe u upotrebu jer se na razini EU-a još uvijek razmatra hoće li cijepljeni građani dobiti smart kartice ili QR kod koji će se moći očitati na mobitelu.

"Čini mi se da je najizglednija ta varijanta s QR kodom. No kako ovdje govorimo o velikom broju ljudi iz cijele Europske unije, jasno je da je to velik posao i za samo prikupljanje podataka, ali i za stručnjake koji će nalaziti informatičko rješenje", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pitanju su i ljudska prava

Već sada svi građani koji su cijepljeni dobivaju kartonsku karticu na koju se upisuje njihovo ime i prezime te naziv cjepiva koje su primili i serijski broj, a na koju se dodatno upisuje i podatak o primanju druge doze cjepiva. Različiti proizvođači imaju različite kartice, ali princip je isti. Također, na svakoj se kartici nalazi i QR kod, no na njemu se ne nalaze podaci osobe koja je cijepljena, nego cijepljeni s pomoću tog koda mogu dobiti informacije o samom cjepivu koje su primili, piše Jutarnji list.

Capak ističe kako se takve potvrde zasad smiju koristiti samo u medicinske svrhe, ali se na razini EU-a raspravlja i njihova primjena u sferi turizma. Dio članica Unije najavljuju da će takve potvrde biti zamjena za negativni PCR test pri ulasku u njihovu državu. No, to otvara pitanje ljudskih prava, budući da je cijepljenje dobrovoljno te da zasad nema dovoljno cjepiva za sve. Primjerice, ako potvrda o cijepljenju bude uvjet za ulazak u avion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo