Je li ovo prekretnica? / Jeste li skužili što se događa s cijenama nekretnina u Zagrebu? 'Ovo je prvi put u 11 godina, izgleda da je došao kraj...'

'Cijene su neelastične i onda treba jedan duži period da bude negativna klima i negativan trend na tržištu da prodavatelji isto prihvate novu situaciju'

6.7.2023.
22:26
VOYO logo

Cijene kvadrata rasle su 11 godina i sada je tome, čini se, došao kraj. No, cijene su pale svega 0,3 posto i samo u Zagrebu.

"Ne znam što da vam kažem. Transvestija neka, kao da živim u nekoj simulaciji, kao da živim u nekoj igrici i mislim da me netko zeza", kaže Dino iz Zagreba za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neke nekretnine stvarno nemaju veze s vezom, nabiju cijenu, a stanovi nisu za živjeti unutra. To mi je strašno", govori Helena iz Zagreba.

Image
'EKSPLOZIVAN RAST CIJENA NEKRETNINA' /

Bakić iz stranke Možemo: 'Vrijeme je da ozbiljno razmislimo o porezu na nekretnine'

Image
'EKSPLOZIVAN RAST CIJENA NEKRETNINA' /

Bakić iz stranke Možemo: 'Vrijeme je da ozbiljno razmislimo o porezu na nekretnine'

"Ako ima neka prihvatljiva cijena još na to se mora toliko uložiti da bi to bilo nečemu, tako da je dosta loša situacija", kaže Jelena iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerealni prodavatelji

Razlika između traženih i realiziranih cijena sve je veća – trenutačno iznosi oko 15 posto, što znači da zahtjevi vlasnika nisu realni, posebno kad je u pitanju starogradnja.

"Cijene su neelastične i onda treba jedan duži period da bude negativna klima i negativan trend na tržištu da prodavatelji isto prihvate novu situaciju i nove cjenovne rangove", kaže investicijski analitičar Filip Vučagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najmu cijene popuštaju još manje.

"I dalje se više isplati kupiti nekretninu bez obzira na rast kamatnih stopa nego biti u renti. One su stvarno visoke, posebno u 8. i 9. mjesecu – možete očekivati za dvosoban stan između 550 pa sve do 850 eura", kaže Mia Vučić, agentica za nekretnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo dovoljno nekretnina na tržištu, niti u segmentu novogradnje, niti u segmentu rabljenih nekretnina zato što postojeći stambeni fond u hrvatskoj postaje sve više neprihvatljiv mladim kupcima jer se u njega nedovoljno ulagalo", govori Lana Mihaljinac Knežević, predsjednica Strukovne skupine poslovanja nekretninama pri HGK.

U novogradnji kvadrati 'čisto zlato'

Najviše se i dalje traži novogradnja čiji su se kvadrati pretvorili u čisto zlato.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po pitanju novogradnji, mislim da neće padati cijene. Izuzetno je velika potražnja. Što se tiče starogradnje, tu očekujemo korekciju cijene, ali ona neće biti dramatična", govori agentica za nekretnine Vučić.

"Korekcija od nekakvih pet do 10 posto mislim da je realno očekivati na sekundarnom tržištu", govori investicijski analitičar Vučagić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, i uz nešto niže cijene, za mnoge građane vlastita nekretnina i dalje je nedostižna.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo