KRETANJE CIJENA / Cijene u trgovinama za Vladinu aplikaciju popisuje specijalizirana tvrtka: Za te usluge plaćen je pozamašan iznos

Image
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Stranica je do sada posjećena 440.000 puta, kaže ministar

24.3.2023.
13:49
Emica Elvedji/PIXSELL
VOYO logo

Od danas će na vladinoj aplikaciji "Kretanje cijena" biti sedam novih trgovačkih lanaca. Uz Tommy, Konzum i KTC koji od početka šalju cijene, Vlada je odlučila sama popisati cijene u u drugim lancima.

"Od danas se može vidjeti cijene u deset trgovačkih lanaca. Mi smo od početka imali KTC, Tommy i Konzum, oni su korektno dostavili cijene za oko 350 proizvoda. Imate cijenu potrošačke košarice s krajem godine i 15. ožujka i veseli me da su cijene nešto niže nego potkraj prošle godine. Druge lance smo zvali da se priključe dobrovoljno, ali oni to nisu napravili. Mi smo te cijene popisali i sada će naši građani moći komparirati cijene i vidjeti kome trebaju dati povjerenje", kazao je ministar Davor Filipović te odgovorio na pitanje tko će obavljati posao popisivanja cijena i hoće li biti nekih sankcija za trgovačke lance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVE CIJENE /

Filipović najavio: ‘Dizel će od sljedećeg tjedna biti osjetno jeftiniji, a cijena benzina bi mogla lagano pasti’

Image
NOVE CIJENE /

Filipović najavio: ‘Dizel će od sljedećeg tjedna biti osjetno jeftiniji, a cijena benzina bi mogla lagano pasti’

"Nema tu nekog tjeranja. Njima je u interesu biti transparentan i korektan prema potrošačima. Imamo ova tri lanca, a ovi drugi to nisu htjeli. Nije mi jasno zašto, ako ništa ne skrivaju, zašto ne dostave cijene. Ne vidim zašto građani ne bi na jednom mjestu mogli komparirati cijene. Živimo u vremenima krize, a Vlada želi pomoći građanima, mislim da to trebaju činiti i gospodarski subjekti. Po trošku od 200 tisuća kuna angažirali smo specijaliziranu tvrtku da radi posao popisivanja cijena do kraja ove godine”, rekao je Filipović i dodao da je do sada 440.000 puta posjećena stranica.

Mnoge cijene proizvoda su snižene

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su izvijestili da aplikacija "Kretanje cijena" pokazuje da je cijena velikog broja proizvoda, njih čak 299, snižena u odnosu na kraj prošle godine, dok je cijena 33 proizvoda porasla, a za njih 747 ostala ista. Odnosi se to na asortiman Tommyja, Konzuma i KTC-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tih 299 sniženih cijena, samo ih je 19 akcijskih, dok su sve ostale redovne cijene, koje su snižene u odnosu na referentni datum 31. prosinca 2022.

Aplikacija je puštena u rad s glavnim ciljem da se građanima na jednom mjestu omogući uvid u kretanje cijena u trgovačkim lancima te usporedbu cijena u odnosu na 31. prosinac 2022. za ciljane kategorije proizvoda koji čine dio potrošačke košarice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva su naveli da se na toj  web stranici transparentno mogu na lak način isfiltrirati i sva poskupljenja.

"Kretanje cijena tako dokazano služi kao kontrolni i korektivni mehanizam koji štiti građane od neopravdanog podizanja maloprodajnih cijena, a svim poslovnim subjektima koji sudjeluju u projektu omogućuje da transparentno objave usporedive cijene s kraja prošle i iz 2023. godine", poručuju iz Ministarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo