PROBLEMI U MREŽI / Cijena vode mogla bi porasti! Vodovod čak osnovao poseban odjel koji traži gdje curi...

Ako komunalna društva ne otkriju kvarove, građani će plaćati vodu po višoj cijeni

13.2.2020.
20:12
VOYO logo

Cijena vode za krajnje potrošače mogla bi porasti ako vodovodi u roku od tri godine ne smanje gubitke u svojim mrežama jer su enormni gubici od izvora do slavine korisnika. Svi koji ne smanje gubitke do 25 posto, plaćat će naknadu za količinu zahvaćene vode, a ne kao dosad za količinu distribuirane vode.

Veći računi za vodu

Ogromnim gubitcima vode na putu od izvora do slavina uskoro će doći kraj. Vodovodi će morati smanjiti gubitke, a ako to ne uspiju, plaćat će veću naknadu. A to znači da bi i računi za vodu građanima mogli biti veći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Preskupi su s obzirom na to da je svako malo zamućena voda. A računi se i dalje plaćaju, i još skaču. Mislim da bi se trebali smanjiti'', prokomentirala je Marija iz Splita.

''Ne bi bilo u redu da to plate krajnji potrošači. Oni bi trebali voditi računa o tome'', kazala je Cvita Sučić iz Split.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U iduće tri godine smanjiti gubitke

Splitski vodovod već dulje pokušava otkriti gdje curi, a za to imaju posebne odjele - od onih koji su u potrazi za ilegalnim priključcima do onih koji traže kvarove u mreži.

''Prije godinu dana osnovali smo Odjel za otkrivanje kvarova koji intenzivno radi, imali smo oko 70 detekcija kvara od kojih smo pedesetak riješili. Radi se o milijunima kubika vode u godini koje smo spriječili u curenju'', objasnio je direktor Voda i kanalizacija Split Ivica Perić.

Komunalna društva koja se bave vodoopskrbom u iduće tri godine moraju smanjiti gubitke na 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Svaki direktor vodovoda u Hrvatskoj treba vidjeti kakvo je stanje mreže i je li posljednjih 5 do 10 godina ulagao u stanje mreže jer je sramota ići u bilo kakve investicije, a dopuštati da su gubitci na razini sustava 50 ili 70 posto'', kazao je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

U splitskoj mreži izgubi se oko 59 posto vode, a iz vodovoda se nadaju da cijena ipak neće rasti. ''Pratimo razinu tu gubitaka, oni stagniraju zadnje vrijeme. Pokušavamo postići rezultate. Konačni cilj je da održimo to da građani ne bi plaćali skuplju vodu'', rekao je Perić.

U interesu krajnjih potrošača jest da komunalna društva učine sve da smanje gubitke, otkriju kvarove, ali i krađu vode putem ilegalnih priključaka. Inače će višu cijenu vode najvjerojatnije - platiti građani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo