borba protiv pušenja / Cijena cigareta još će porasti, a upozorenja o štetnosti prekrit će pola kutije

Pušače čeka poskupljenje cigareta i to zbog izmjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, koji se mora uskladiti s novom Direktivom Europskog parlamenta. Upozorenja o štetnosti pušenja na kutijama će biti znatno veća nego sada. Promjene se uvode kako bi se smanjio broj pušača, jer duhan svake godine u svijetu ubije oko 6 milijuna ljudi

27.5.2015.
19:00
VOYO logo

Pušači će cigarete uskoro skuplje plaćati i to zbog usklađivanja s novom europskom Direktivom zbog koje se kreće u izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. 

"Tijekom ove i iduće godine mora se uskladiti prosječna cijena kutije cigareta. Isto tako mora se uskladiti izgled i način upozorenja i veličina kako je ona definirana na samoj ambalaži cigarete", rekao je ministar zdravlja Siniša Varga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da će slikovna i tekstualna zdravstvena upozorenja prekrivati veću površinu kutije cigareta. No, kada će i koliko cigarete poskupjeti, još se ne zna. U Europskoj uniji najskuplje su u Velikoj Britaniji, gdje u prosjeku koštaju 11 eura.

Istraživanja pokazuju da je veća cijena cigareta najučinkovitija mjera smanjenja pušenja. Tako samo 10-postotno povećanje cijena dovodi do pada potrošnje cigareta od 3 do 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi bi puno drastičnije poskupljenje cigareta zato jer se nažalost pokazalo da cijena cigareta može puno bolje utjecati na smanjenje broja pušača nego bilo kakva edukacija i održavanje radionica", rekla je Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Od posljedica pušenja svake godine u svijetu umre oko šest milijuna ljudi, u Hrvatskoj više od 9.000, a na godinu se za bolesti povezane s pušenjem iz zdravstvenog proračuna izdvoji više od milijarde i pol kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Već nekoliko sekundi nakon što inhaliramo duhanski dim on dospijva gotovo u sve dijelova našeg tijela. Dospijeva i u majčino mlijeko, međutim bez obzira na tu činjenicu cigarete su danas jedan od najprodavanija artikala", rekla je Iva Pejnović Franelić, voditeljica Odjela za prevenciju zdravlja i ovisnosti HZJZ-a.

Odvikavanje od pušenja može biti teško, no čvrstom voljom i motivacijom može se uspjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo