BUDITE NA OPREZU /

Zagreb pogodilo grmljavinsko nevrijeme. DHMZ izdao upozorenja za oluje

No, kako je i najvljeno već je noćas, ali i jutros u pojedinim dijelovima zemlje bilo pljuskova s grmljavinom

14.8.2024.
8:59
VOYO logo

Hrvatska je na udaru toplinskog vala. No, kako je i najvljeno već je noćas, ali i jutros u pojedinim dijelovima zemlje bilo pljuskova s grmljavinom. U Zagrebu jutros kiša i grmljavina. Kako javlja Neverin od jutra nestabilnije vrijeme uz lokalne pljuskove. Noćas i rano jutros pljuskova je bilo i u Hrvatskom primorju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DHMZ je izdao crveno upozorenje za cijelu zemlju zbog toplinskog vala.

Image
Foto: DHMZ

Temperature će ići i do 40 stupnjeva, no za osječku, zagrebačku, karlovačku, gospićku i riječku izdano je i žuto upozorenje. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vjetra. "Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", javlja DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: DHMZ

Bit će pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, ali nestabilnije. Uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu lokalno pljuskovi s grmljavinom, mogu biti i izraženiji. Vjetar slab, na Jadranu poslijepodne do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 33 do 38 °C.

Kako je prognozirao naš meteorolog Dorian Ribarić poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će prevladavajuće sunčano i vrlo vruće pa i sparno, ali bit će mjestimice razvoja oblaka, a onda moguće i prolazno kraćih pljuskova koji mogu biti intenzivniji, osobito s pojačanim vjetrom. Temperatura do pljuskova oko 36-37 °C.

Na istoku većinom sunčano, ali krajem dana na zapadu i u Posavini moguć pokoji izraženiji pljusak. Ostaje podjednako vruće, između 35 i ponegdje vrlo visokih 38-39 °C.

U Dalmaciji obilje sunca i vedrine, kao i iznimne vrućine. Vjetar s mora tek slab, a temperatura opet onda malo viša, između 34 i 38 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjevernom Jadranu dosta sunca, ali će mjestimice uz jači razvoj oblaka u Gorskom kotaru i Lici, kao i unutrašnjosti Istre, biti malo kiše ili grmljavinskog pljuska, rijetko i uz samu obalu. Možda samo kasno navečer više kao pojačan vjetar. Do tada razmjerno mirno i vrlo vruće.

A kada stiže jača promjena vremena

Iznimna vrućina nastavlja se do kraja tjedna, a bit će opet i malo stabilnije na kopnu u četvrtak i petak. Od subote opet raste vjerojatnost za popodnevne pljuskove, a čini se pravo pogoršanje vremena stiže u drugom dijelu nedjelje i osobito u noći na ponedjeljak kada će biti i lokalno jačeg nevremena uz osjetniji pad temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Iznimna vrućina nastavlja se do kraja tjedna

Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo