PREVISOKE CIJENE? / 'Hrvatska je postala preskupa i onima s dubokim džepovima!': Česi pohrlili u Poljsku, a još jedna EU zemlja mogla bi profitirati na račun naše pohlepe

Image
Foto: Shutterstock

Stranci ne kriju da su veoma iznenađeni cijenama u Hrvatskoj, hrane, pića, smještaja,...

25.7.2023.
16:30
Shutterstock
VOYO logo

Iako su Nijemci prije korone bili najbrojniji gosti Jadrana, financijska situacija, ali i izrazito visoke cijene turističke ponude u Hrvatskoj učinili su da Jadran ove godine nije primamljiv ni onima s dubokim džepom, piše Blic.

"Plaže oko Šibenika, oko Murtera, te Vodice, Srima, Tisno, sve je to bilo puno kao "šipak“ u špici. Ove godine potpuni obrat- mjesta koliko hoćeš, nema gužve. Nema ljudi, otišli su, kažu mi oni koji rade po hrvatskoj obali, u Grčku, Egipat, Crnu Goru - skupoća ih otjerala, i skupoća apartmana, ali i sve ostale cijene su i više nego visoke. Pa kugla sladoleda ne može se naći ispod 2,5 eura. A tek trgovine - ono što je bila kuna sad je euro, vrećica običnih štapića je euro“, rekao je Milun koji godinama ide na plažu Tisno u blizini Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Nekad skromni gradić ribara i zidara, postao je turistički hit: 'Buking je veći 30% nego lani, premašili smo očekivanja'

Stranci ne kriju da su veoma iznenađeni cijenama u Hrvatskoj, hrane, pića, smještaja, koje su kaže otišle u nebesa, pa i oni koji su ove godine došli, kažu da vjerojatno više neće. Turisti ove sezone treba da spreme čak 22 eura za burger, 18 eura za lignje, i oko šest eura za palačinke. A ako požele kilogram sveže ribe, za to zadovoljstvo treba izdvojiti 110 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mario iz Austrije kaže da obožava Hrvatsku, ali zbog cijena u Hrvatskoj koje su otišle „u nebesa“ razmišlja da koktele sljedeće godine ispija u Grčkoj ili Egiptu. "Preskupo je i prestajemo s odmorima u Hrvatskoj. Samo apartman bez ičega košta nas oko 2.200 eura za dva tjedna. Prije dvije godine, to slično bih platio upola manje“, iskren je Mario.

Sve skuplju Hrvatsku, koja je ranije bila popularna ljetna destinacija Čeha, sada je zasjenila atraktivnost Poljske. Popularnost te zemlje među Česima naglo je skočila: prodaja smještaja u Poljskoj u odnosu na lani porasla je za 50 posto, kaže Ladislav Veseli, direktor portala za grupnu kupovinu Slevomat, prognozirajući da će interes za Baltik i dalje rasti. Ove sezone, tjedan dana boravka u Poljskoj za jednu osobu košta do 224 eura, putovanje srednje klase oko 341 eura, a luksuzan boravak 736 eura. Noćenje u hotelu ili apartmanu iznosi otprilike 35 do 40 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rumunska bi mogla doživjeti procvat?

Jedna od zemalja koja bi također mogla biti novi hit je Rumunjska. Iako nije prva asocijacija kad se razmišlja o ljetovanju, njeni potencijali i prednosti svakako se ne bi trebali zanemariti.

Image
BAREM ŠTO SE SMJEŠTAJA TIČE... /

Jesu li cijene u Hrvatskoj zaista toliko paprene? Usporedili smo ih s našim najvećim konkurentima, razlike su velike

Image
BAREM ŠTO SE SMJEŠTAJA TIČE... /

Jesu li cijene u Hrvatskoj zaista toliko paprene? Usporedili smo ih s našim najvećim konkurentima, razlike su velike

Jedna od najvećih prednosti Rumunjske kao destinacije za ljetovanje je njena morska obala dugačka 275 kilometara, koja pruža brojne mogućnosti za uživanje na plažama i kupanje u Crnom moru. Ova obala prostire se od delte Dunava na sjeveru do granice sa Bugarskom na jugu.
Najpoznatije ljetovalište je Mamaia, koje je smješteno južno od Konstance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što ga čini posebnim su ne samo prelijepe pješčane plaže, već i živahni noćni život u luksuznim klubovima. Ovaj spoj prirodnih ljepota i bogatog noćnog života privlači mnoge turiste koji žele da iskuse nešto drugačije od uobičajenih popularnih ljetovališta. Cijene u Rumunjskoj su očekivano povoljnije u usporedbi s nekim drugim popularnim destinacijama za ljetovanje.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo