Prosvjed u Vukovaru / Čelnici HVIDR-e demantiraju raskol: 'Žalosti nas da je plemenita ideja pretvorena u ispolitiziran skup'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga ima preko 36.000 članova, različitih političkih uvjerenja, navode

4.10.2018.
14:00
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Čelnici Udruge hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) RH demantirali su u petak tvrdnje o raskolu u udruzi uoči prosvjeda 13. listopada u Vukovaru, istaknuvši da HVIDR-a RH ima više od 36.000 članova, različitih političkih uvjerenja, s ustavnom slobodom političkog i društvenog izražavanja i djelovanja.

Predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e RH Josip Periša u priopćenju naglašavaju da je HVIDR-a RH krovna udruga koja se sastoji od 130 članica sa statusom pravne osobnosti na nivou županija i gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga ima preko 36.000 članova, različitih političkih uvjerenja, s ustavnom slobodom političkog i društvenog izražavanja i djelovanja, a udruge imaju samostalnost u radu i demokratsko pravo odlučivanja u okviru svojih pravnih ovlasti i statuta, u skladu sa odlukama tijela i Statuta HVIDR-e RH, stoji u priopćenju.

HVIDR-a RH osuđuje "neviđenu medijsku hajku" koja se stvorila oko udruge nakon interne odluke Glavnog odbora i Predsjedništva HVIDR-a RH od 25. rujna o odgađanju ranije dogovorenog termina za održavanje tradicionalnog projekta 24. Svehrvatskog športskog natjecanja invalida Domovinskog rata od 12. do 14. listopada u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno žalosti, kaže se u priopćenju, činjenica da se plemenita ideja gradonačelnika Vukovara ipak pretvorila u "teško kompromitiran i ispolitiziran skup", što su jasno izrekli čelnici nekih marginalnih političkih opcija koji će ga doći podržati radi svojih sebičnih političkih ciljeva.

"Nadamo se da im to organizatori neće dozvoliti, radi naših članica i članova koji će samostalno nazočiti prosvjedu u Vukovaru, a posebice iz pijeteta prema žrtvama zločina, njihovim obiteljima i herojskom gradu Vukovaru", poručuje se u priopćenju koje su potpisali Đakić i Periša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đakić: 'Cilj prosvjeda je rušenje premijera. Sad je jasnije tko se i zašto priključio'

Predsjednik HVIDRA-e i saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić komentirao je najavljeni prosvjed u Vukovaru. 

"Svi smo podržali Penavinu inicijativu, sve institucije i premijer su mu dale izvješće što rade. Mene je zasmetalo što je bez znanja HVIDRA-e potvrdio da će biti domaćin igara i onda je nakon toga najavio prosvjed. Kad su se javili HRAST i U ime obitelji i udruga HOS-a, sad je puno jasnije tko se priključio prosvjedu i zašto. Jedni su zbog rušenja Vlade i premijera Plenkovića iako vjerujem da to Penavina nakana nije bila", rekao je Đakić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je odluku Željka Sačića, koji je dao neopozivu ostavku na mjestu Hrvatskog generalskog zbora, zbog uskraćivanja potpore prosvjedu.

"Moj prijatelj Sačić je u svemu tome povukao poteze koje sam i ja nekada povukao. I ja sam otišao iz Udruge ratnih veterana gospodina Dečaka kad je potpisao sporazum o suradnji s Pančićem. Ja sam rekao da je to sramotan sporazum. Ja ga razumijem da je ogorčen, trebao bi stati i razmisliti o svojim potezima i odlukama s obzirom da su institucije otvorene za braniteljsku populaciju", poručio je Đakić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koncu je iznio apel organizatorima prosvjeda da razmisle i stanu. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo