pitali smo stručnjake / Ćelavost - kako je pobijediti? Od kombuča gljiva do presađivanja kose, a pravi lijek u Direktu otkriva estetska kirurginja

Trenutačno najbolji lijek protiv ćelavosti ima jednu veliku manu - malo će tko moći izdvojiti tri prosječne hvatske plaće za jedno bujnije vlasište

1.11.2017.
22:28
VOYO logo

Problem ćelavosti u svojim 20-ima ima 20% muškaraca, u 30-ima 30%, u 40-ima 40%, dakle do stote ste sto posto ćelavi, bar što se statistike tiče. 

Problem je to zbog kojeg muškarci natapaju tjeme koprivom, masiraju vlasište uljem ružmarina, piju čaj od kombucha gljiva, i troše bogatstvo na serume, kreme i razne izmišljotine koje uglavnom ne pomažu. Problem je to zbog kojeg ljudi gube samopouzdanje jer mnogima je slaba utjeha da je ćelavost odraz muškosti i tobože baš jako privlačna ženama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato sve popularnije postaje - presađivanje kose.

Svašta su si ti muškarci stavljali na glavu. Sprejevi, prahovi, ulje od ružmarina, tinkture od koprive, zmijski znoj... Sve - samo da prikriju nedostatak kose. Zbog istog se problema svakom drugom muškarcu u pedesetim i svakom petom u dvadesetim godinama diže i ono malo kose na glavi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oglasnici su prepuni proizvoda. U oglasnik možemo samo upisati samo 'protiv ispadanja kose' i odmah ćemo dobiti preporuke desetaka različitih preparata. 

Tu je serum protiv ispadanja kose, pa šampon koji bi trebao raditi isto to, zatim minoksidil i nešto što izgleda kao da je mućkano u garaži. Za kraj - nudi se i laserski češalj, kao i poučno štivo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svega najviše pažnju privlači knjiga 'Ispadanje i njega kose', izdana 1933. godine. Ovaj problem, čini se, muškarce muči jako dugo.

Neke od proizvoda koristio je i danas 53-godišnji Ivan, koji je prva prorjeđenja vidio u svojim tridesetim godinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najčešće kad sam se tuširao i pogledao u ogledalo, vidio sam visoke zaliske ili da je na nakim dijelovima falilo kose. Djelovalo je negativno. Imam jednog svog frenda koji isto tako pati od gubitka kose, ali on govori kako to njega ne smeta. Međutim, kad se uđe kod njega u stan u kupaonicu, onda vidite sve moguće preparate za rast kose", kaže Ivan Pielić iz Zagreba.

Ono što je riješilo Ivanov problem najnoviji je medicinski krik koji se zove FUE metoda. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U lipnju prošle godine prošao je svoj prvi tretman transplantacije kose. U sedmosatnom su mu zahvatu jedan po jedan presađeni folikuli, dlake koje rastu u skupinama.  

"Ova metoda daje trajne rezultate, oni su vrlo prirodni za razliku od stare strip metode kad se zarezivao stražnji dio vlasišta i na zatiljku je trajno ostajao vidljiv ožiljak, manji ili veći. Nakon ove metode nema trajnih ožiljaka, a transplantirane dlake rasu vrlo prirodno da se teško može primijetiti da se nešto radilo",Ana Maletić, estetska kirurginja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod mene na poslu u mojoj firmi nitko ne zna. Kad sam se ošišao na kratko, svi su mislili da je samo promjena frizure. Nitko nije primijetio da se nešto radilo, a mislim da je to i smisao. Samo su mi rekli - izgledaš mlađe.

Trenutačno najbolji lijek protiv ćelavosti ima jednu veliku manu - malo će tko moći izdvojiti tri prosječne hvatske plaće za jedno bujnije vlasište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da je sve popularnija transplantacija kose najuspješnija metoda liječenja ćelavosti, možda i jedina uspješna.

U studio Direkta pozvali smo hrvatsku kirurginju specijaliziranu za presađivanje kose  - doktoricu Anu Maletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo