FOTO: / Slovenci jednoglasno ratificirali hrvatski Ugovor o pristupanju EU

Glavni politički događaj za Hrvatsku danas se zbivao u Ljubljani. Slovenski Državni zbor ratificirao je hrvatski Ugovor o pristupanju Europskoj uniji.

2.4.2013.
10:54
VOYO logo

U Ljubljanu su otputovali premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Njihov današnji posjet Sloveniji je bila i prilika zaAlenkom Bratušek prvi susret premijera Milanovića s novom premijerkom

Slovenija je napokon ratificirala naš pristup Europskoj uniji, nakon što je u dugotrajnim i mukotrpnim pregovorima pronađeno rješenje za Ljubljansku banku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski državni dužnosnici na čelu s premijerkom poželjeli su dobrodošlicu Hrvatskoj u EU.

Poseban dan

Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek kazala je da je danas za obje države poseban dan i da su dvije zemlje dijalogom riješile probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Današnja ratifikacija je dokaz da Slovenija razumije politiku EU suradnje i solidarnosti", kazala je Bratušek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je zahvalio kako premijerki, tako i njenom prethodniku Janezu Janši te zastupnicima u slovenskom parlamentu. Ustvrdio je da Slovenija i Hrvatska imaju samo oko 6 milijuna stanovnika i da si moraju pomagati u krizi.

"Mi smo male države i nacije, ali naše je sudjelovanje u EU bitno", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Vesna Pusić je uoči ratifikacije u izjavi novinarima kazala da je ovo za Hrvatsku "u mnogočemu poseban trenutak", te da smatra da su pregovori rezultirali boljim odnosima Hrvatske i Slovenije.

"Za mene je ovo jedinstven slučaj i ne mogu se sjetiti puno primjera u povijesti da je rješavanje jednog problema proizvelo bolje odnose među državama nego što su oni bili prije toga. Dakle, iskoristili smo ovo vrijeme ne samo da riješimo problem s kojim smo se suočili, nego da u tom razdoblju izgradimo bolje odnose sa Slovenijom nego što su bili do sada", kazala je ministrica Pusić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još Nizozemska, Belgija, Danska i Njemačka

Slovenski Državni zbor je raspravu o ratifikaciji započeo u 10 sati, nakon čega je uslijedilo glasanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, nakon slovenske ratifikacije ostaje još da ulazak Hrvatske u EU ratificira nizozemski senat, a čeka se i dovršenje procesa u Belgiji, gdje je šest od sedam parlamenata završilo posao. U Danskoj bi se ratifikacija trebala naći na dnevnom redu koncem travnja ili početkom svibnja, a u njemačkom Bundestagu proces bi trebao biti gotov početkom lipnja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo