čeka se tumač / Čeka se ključna sjednica: je li Reiner smio nastaviti sjednicu nakon ostavke Petrova?

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina

4.5.2017.
17:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatski sabor u četvrtak poslijepodne završio je s radom, nakon što je svih deset prijavljenih zastupničkih klubova odustalo od rasprave može li potpredsjednik Sabora Željko Reiner nastaviti voditi sjedincu nakon što je Božo Petrov podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora.

Robert Podolnjak iz MOST-a je izjavio kako nema smisla nastavljati sjednicu prije nego Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav izraze svoje mišljenje. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporba, ponajprije SDP, tvrdi da Reiner nema pravo sjediti u predsjedničkom stolcu jer više ne postoji parlamentarna većina, a to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine.

Vladimir Šeks ustvrdio je kako je Reinerov postupak legitiman, a novinarima je tumačio da u Poslovniku postoji odredba da predsjednika Sabora, ako je spriječen, mijenja potpredsjednik izabran iz parlamentrane većine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tri su potpredsjednika birana iz redova parlamentarne većine koja je postojala u vrijeme kad su birani", rekao je Šeks i ustvrdio kako je sasvim legitimno da jedan od te trojice privremeno zasjedne u predsjedničku stolicu.

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav sazvana je u petak za 10 sati, a nastavak sjednice za 11 sati. Zanimljivo je da sastav odbora većinski sačinjavaju članovi SDP-a i MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo