ČASOPIS GORDOGAN MOLI ZA DONACIJE: / Ministarstvo im je nakon 40 godina izlaženja bez objašnjenja obustavilo sufinanciranje

Image
Foto: Facebook Gordogan

Ističu da je prije odluke o obustavi sufinanciranja prethodilo višegodišnje umanjivanje novčanog iznosa kojeg je Gordogan ranije dobivao.

12.4.2018.
11:09
Facebook Gordogan
VOYO logo

Nakon što je krajem prošle godine Ministarstvo kulture donijelo odluku kojom je časopisu Gordogan nakon 40 godina izlaženja obustavljeno sufinanciranje, iz tog časopisa su se obratili čitateljima, simpatizerima i javnosti s molbom za novčanu pomoć.

'Od ministrice nismo dobili racionalan odgovor'

Ističu da je prije odluke o obustavi sufinanciranja prethodilo višegodišnje umanjivanje novčanog iznosa kojeg je Gordogan ranije dobivao. Ističu da su istodobno sve njihove prijave na druge natječaje, poput onih za potpore izdavačima knjiga, za otkupe knjiga za knjižnice, za najbolje knjige, za potpore književnicima, za stimulacije autorima za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva, potpuno odbijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Početkom veljače javno smo pozvali ministricu kulture i nadležno povjerenstvo da kažu zbog čega misle da „Gordogan“ više ne bi trebao izlaziti. Premda je slijedio niz izjava i komentara, do danas nismo dobili racionalan i na činjenicama utemeljen odgovor. Na apele brojnih pojedinaca koji su se javljali u medijima, pa i e-pismima izravno ministrici, apele u kojima se zagovarala promjena odluke, Ministarstvo se naprosto oglušilo. Zbog svega navedenoga ne preostaje nam drugo nego da se obratimo svojim čitateljima i simpatizerima, kulturnoj javnosti uopće, s molbom za novčanu pomoć', ističe se u priopćenju Gordogana.

Uplate znače suprotstavljanje gušenju slobode kritičke javne riječi

Uplate bi pomogle časopisu i njegovoj biblioteci da nastavi s izlaženjem, a to bi bilo i suprotstavljanje gušenju slobode kritičke javne riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Račun za uplate je račun izdavača časopisa, udruge koju su osnovali članovi uredništva („Novi Gordogan, udruga za kulturu“, Pantovčak 23, 10 000 Zagreb). Broj računa, IBAN-a, glasi: HR8323600001102132373.

Imena donatora bit će objavljivana jednom tjedno u redovitim razmacima na portalu i Facebook stranici, a potkraj godine popis svih donatora bit će štampan u ovogodišnjem svesku časopisa. Oni koji ne žele da im imena budu objavljena, to mogu javiti na e-adresu: casopis.gordogan@gmail.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljno financijsko izvješće, uključujući račune, iz kojeg će se vidjeti kako su utrošena donirana sredstva, bit će objavljeno na portalu krajem prosinca.

'Hvala svima koji su nas do sada podupirali, hvala onima koji će to činiti ubuduće', poručuju iz Gordogana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo