Jednoglasna odluka / Časni sud HDZ-a odlučio: Darko Milinović izbačen iz stranke!

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Donesena je odluka o isključenju jer se statut nije poštivao, kazao je šef suda

3.9.2018.
13:00
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Visoki časni sud HDZ-a odlučio je u ponedjeljak člana Predsjedništva HDZ-a i kandidata za predsjednika ličko-senjskog HDZ-a Darka Milinovića isključiti iz stranke.

"Donijeli smo jednoglasnu odluku o isključenju Darka Milinovića iz stranke. Početkom siječnja je donesena odluka o opomeni, a o tada su se neke stvari ponovile. Utvrđene su teške povrede stranačkih dužosti", rekao je Davor Miličević i objasnio zašto se nije pozvalo Milinovića da se pokušao obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nije bilo potrebe, sud je imao cijeli niz dokaznih materijala. Uostalom, cijela Hrvatska je prošlog tjedna vidjela što se događalo. Ulaskom u stranku dali ste potpis da poštujete statut stranke. Danas je donesena odluka o isključenju jer se statut nije poštivao. Kakve će korake on dalje poduzeti, ne znamo...".

Protiv Milinovića je Predsjedništvo HDZ-a nedavno, uz svega jedan suzdržan i jedan glas protiv, pokrenulo postupak zbog osobito teške povrede članske obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organiziranjem dolaska 100-tinjak članova HDZ-a pretežito iz Gospića u prostorije Središnjice HDZ-a u Zagrebu u srijedu 29. kolovoza,  te svojim postupcima i javnim nastupima, Milinović je djelovao protivno temeljnim vrijednostima i načelima HDZ-a te uzrokovao štetne posljedice za ugled i političke interese naše stranke, odnosno počinio osobito teške povrede članskih obveza, pojasnio je HDZ u priopćenju.

O Milinovićevoj sudbini na sjednici koja je počela u 13 sati odlučivali su predsjednik Visokog suda časti Davor Miličević te članovi Tomislav Vrdoljak, Ile Baković, Marija Vučković, Robert Špiljak, Zoran Čogelja i Blaženko Boban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Ako me izbace iz HDZ-a, vraćam se u Sabor. To je moja moralna obaveza'

>> Visoki časni sud HDZ-a u ponedjeljak o sankciji Milinoviću

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije Milinović jedini član o kojem je zbog neposluha i kršenja stranačkih načela odlučivao Visoki časni sud. Među posljednjima koji je iz stranke izbačen je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. Odluka o bezuvjetnom isključenju donesena je u siječnju ove godine. Na ovaj potez vrh stranke, predvođen Andrejom Plenkovićem, odlučio se nakon što je požeški župan, optužen za obiteljsko nasilje, najavio da će istupiti iz HDZ-a do kraja sudskog procesa, ali nije dao ostavku iako ga je na taj potez pozvao stranački šef i dao mu rok do 15. siječnja. Stranački vrh zaključio je da je Tomašević odabrao pogrešni put na štetu Požeško-slavonske županije, ali i HDZ-a, umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana.

U svojemu mandatu članovi Visokog časnog suda iz stranke su izbacili Hrvoja Marušića zbog kontroverznog statusa na Facebooku. On je, naime, krajem svibnja prošle godine komentirao prijedlog “Inicijative mladih za ljudska prava” da se Hrvatska ispriča žrtvama Oluje. Mlade aktiviste Marušić je nazvao “stokom jugokomunističkom” te im prijetio strijeljanjem, pisali su 24sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> 'Ako me izbace iz HDZ-a, vraćam se u Sabor. To je moja moralna obaveza'

"Da smo demokratska država, sudili bi vam za veleizdaju i strijeljali bi vas! A vjerojatno i hoće uskoro", napisao je Marušić na Facebooku, a to ga je kasnije stajalo članstva u HDZ-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivšu premijerku Jadranku Kosor časni sud je iz HDZ-a izbacio 2013. godine. Sud je tada zaključio da je Kosor svojim ponašanjem, istupima i neaktivnim odnosom prema stranci, nedolaskom na sjednice kako gradskog odbora, tako i kluba zastupnika, prekršila odredbe Statuta koji je obvezuju na takve čine.

"Sva svoja razmišljanja, koja su često išla u dovođenje u pitanje i stranačkih tijela, ustroja HDZ-a, iznošenje niz drugih stvari, koristila je priliku da to radi mimo HDZ-a, u medijima i tako dalje", kazao je tada predsjednik Vijeća Visokog časnog suda Florijan Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I dok je neke izbacivao, ima onih i koje je časni sud vratio u HDZ - primjerice Jerka Rošina. Dobar prijatelj bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ive Sanadera, 2012. je ponovno dobio svoje članstvo u HDZ-u. Njega je županijski odbor HDZ-a izbacio iz stranke u prosincu 2011., nakon što se javno požalio na loš izborni rezultat stranke.

"Nije nam jasno zbog čega je Rošin zaista izbačen jer županijski ogranak nikada tu odluku nije obrazložio. Stoji samo da je medijski istupio u tjedniku Nacional, a obrazloženje nismo dobili", kazao je Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo