nova tehnologija / Carinska uprava na Bajakovu predstavila novi mobilni rendgenski uređaj: 'Pridonijet će boljim rezultatima'

Image
Foto: Arhiva/Ivica Galovic/PIXSELL

Demirović je iznio podatke po kojima se na Bajakovu u prosjeku mjesečno obradi u uvozu, izvozu i provozu ukupno oko 60.000 carinskih deklaracija

13.5.2021.
17:09
Arhiva/Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Carinska uprava predstavila je u četvrtak na graničnom prijelazu Bajakovo mobilni rendgenski uređaj za skeniranje vrijedan 14 milijuna kuna.

Kupnja uređaja financirana je 72 posto sredstvima EU programa, dok je nacionalno sufinanciranje 28 posto, izvijestili su iz Carinske uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rendgenski uređaj ugrađen na podvozje teretnog vozila za brze promjene lokacije rada, nabavljen je za potrebe učinkovitog nadzora i zaštite vanjske istočne granice EU, s ciljem provođenja mjera nadzora korištenjem novih, modernih tehnologija te otkrivanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba te suzbijanja nezakonitih radnji koje štete financijskim interesima kako EU tako i Republike Hrvatske", pojasnio je ravnatelj Carinske uprave Mario Demirović.

Demirović je iznio podatke po kojima se na Bajakovu u prosjeku mjesečno obradi u uvozu, izvozu i provozu ukupno oko 60.000 carinskih deklaracija što je oko 700.000 godišnje te naplati oko 170 milijuna kuna carinskih davanja. Po njegovim riječima, u prosjeku godišnje preko ovoga graničnog prijelaza prometuje oko sedam milijuna putnika, oko dva milijuna osobnih vozila, 400.000 teretnih vozila i 70.000 autobusa što taj granični prijelaz čini visokorizičnim za pokušaj unosa krijumčarene robe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Bez testa i dokaza /

MUP potvrdio: Na dan izbora hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku bez testa ili potvrde da su preboljeli covid

Image
Bez testa i dokaza /

MUP potvrdio: Na dan izbora hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku bez testa ili potvrde da su preboljeli covid

"Nova, neinvazivna i sofisticirana tehnologija, kao što je ovaj RTG uređaj, pridonijet će još boljim rezultatima i efikasnosti u radu carinskih službenika, a ujedno djelovati i kroz preventivni segment suzbijanja i sprječavanja krijumčarenja različitih vrsta roba", kazao je.

Od ulaska u EU Carinska uprava je ugovorila projekte od 273 milijuna kuna (227 milijuna kuna EU sredstva i 46 milijuna kuna nacionalnih sredstava). Ranije su ugovoreni projekti u iznosu od 240 milijuna kuna, što za pretpristupno razdoblje i razdoblje članstva u EU čini iznos veći od 510 milijuna kuna.     

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima, Damira Dobrine, člana uprave dobavljača uređaja Securitas Hrvatska, namjena mobilnog rendgena je zaštita vanjske istočne granice EU, kako bi se pronašle čak i vrlo male zalihe skriveniih cigareta, droga, alkohola, lijekova i tvari čiji je promet zabranjen i ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo