CAPAKOVA ZAMJENICA OTKRILA GDJE SU POTENCIJALNA ŽARIŠTA BRITANSKOG SOJA KORONE: / 'Radi se o grupiranjima koja su možda neuobičajena'

Image

Iako brojevi novozaraženih padaju, epidemiolozi strahuju od pristiglog britanskog soja koronavirusa koji se širi mnogo brže te od trećeg vala pandemije, a Vlada je ipak popustila stroge mjere

12.2.2021.
8:01
VOYO logo

U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević"potvrđeno je 11 novih slučajeva britanskog soja u Hrvatskoj, a za psam slučajeva se još čeka potvrda od Europskog centra za kontrolu bolesti. Poslani su na analizu u španjolski laboratorij, čeka se oko pet dana. Poslani su i uzorci djece iz vrtića iz Zagreba i škole iz Dubrovnika koji su otišli na analizu u utorak, rekla je u emisiji "Otvoreno" RTL-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

"Radi se o grupiranjima koja su možda neuobičajena. Jedna od taktika sekvenciranja se odnosi upravo na takva žarišta", ističe Pavić Šimetin. Vezano za ovih 11 osoba rekla je da se pretpostavlja da se njih desetero zarazilo u Hrvatskoj, a za jedan slučaj riječ je o obiteljskom okupljanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LAUC KAŽE DA NAM NE PRIJETI OPASNOST? '40 /

posto Hrvata je preboljelo koronu, ne znam zašto se neki boje'

Image
LAUC KAŽE DA NAM NE PRIJETI OPASNOST? '40 /

posto Hrvata je preboljelo koronu, ne znam zašto se neki boje'

Koliko je opasan britanski soj?

Luka Čičin Šain, virusni imunolog iz Helmholtzovog centra za infektološka istraživanja u Braunschweigu, rekao je da britanski soj za pojedinca nije opasniji nego neki drugi, ali za cijelo društvo je problem jer se brže širi.

"Britanski soj u Njemačkoj već postoji, u pravilu se radi sekvenciranje, ali su procjene od oka. Mislimo da je na razini oko 10, 20, a možda čak i 30%. U svakom slučaju mislimo da će taj postotak rasti. U osnovi svi se sojevi šire brže, a južnoafrički i brazilski soj ne znači da je preboljena bolest donijela i imunitet. Dobra vijest je da su iz Pfizera objavili rezultate prema kojima njihovo cjepivo štiti i od južnoafričkog soja", rekao je. Procjenjuje da će i ostala cjepiva biti efikasna, ako se prime dvije doze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi umirovljenici se trebaju cijepiti

Krovne liječničke udruge izdale su priopćenje u kojem poručuju ljudima da se cijepe svim dostupnim cjepivima, napomenuo je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". "Cjepivo štiti protiv teških oblika, hospitalizacija i smrtnih slučajeva", navodi.

Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske, rekla je da su u zadnjih desetak dana naši umirovljenici bili jako uznemireni i dobivale su se različite informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Umirovljenici su najranjivija skupina. Oni najviše pobolijevaju i da smirimo sve skupa kao Sindikat i Matica napisali smo otvoreno pismo. Naravno da je tada nastala lavina od medija i umirovljeničkih udruga, ali nikada nećemo reći da se ne cijepe. Svi se moraju cijepiti i to što prije. Što se tiče AstraZenece, oni su određene stavove i sami stekli", rekla je. Dodaje da su nakon razgovora s premijerom i ministrima čuli nove informacije pa su puno mirniji.

Pavić Šimetin je navela kako su prema najnovijim izvješćima nuspojave cijepljenja uglavnom blage. "To je bolnost na mjestu uboda, glavobolja, lagano do malo više povišena temperatura. Ono čega se liječnici najviše boje su anafilaktičke reakcije, a toga na svu sreću ima jako malo", rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mjere pomoći ostaju

Dragan Jelić, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, rekao je da su epidemiološke mjere olakšane, ali da mjere pomoći ostaju i dalje. "Svi oni koji se sada otvaraju imat će pravo na 4000 kuna i na fiksne troškove u drugom mjesecu sukladno padu. Za pad veći od 60% onaj koji je zatvoren može dobiti fiksne troškove. Znači, iza njih i dalje stojimo", rekao je.

Rekao je kako su sada isplaćene potpore za cijeli studeni i prosinac. Do sada ima 29.000 prijava za siječanj, a 19.000 je već isplaćeno. Za siječanj će, kaže, isplatiti u roku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijepljenje preko reda

Na pitanje što je s onima poput rektora Damira Borasa i predsjednika HGK-a Luke Burilovića koji se cijepe preko reda, Pavić Šimetin je rekla da cijepljenje ima tri faze, a prelazak iz jedne u drugu nema jasnu crtu nego se razlikuje od županije do županije, kao i da se Zagreb još uvijek muči s prvom fazom jer je veliki broj zdravstvenih djelatnika.

"Koliko god dobro organizirali cijepljenje, u Pfizerovoj bočici je šest doza, u Moderninoj 10 i teško je organizirati cijepljenje da budete sigurni da će svih njih 10 moći doći i neće imati povišenu temperaturu", rekla je. Čičin Šain kaže da nema konkretne informacije o ljudima koji su prekršili protokole, ali kaže da vjeruje da ih ima u svakoj sredini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strah od trećeg vala?

Upitan strahuje li od trećeg vala pandemije, Puljiz kaže da ne bi rekao da strahuje. "Prije dva dana smo imali sastanak i razmišljamo o zatvaranju dva Covid odjela. Imamo pad broja hospitaliziranih, onih koji dolaze na preglede, kao i pad broja umrlih", dodao je.

Ne bi se, kaže, usudio prognozirati oko trećeg vala. Ako bude većih popuštanja mjera, teško je, navodi, reći hoće li to biti treći val ili opet veći broj zaraza. Za popuštanje mjera kaže da su varijacije na temu te kako bi volio da ljudi ne popuste kako se ne bi proširio britanski soj, te da ne dođemo u situaciju ponovnog pritiska na bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo