OGLAS

zdravstveni dosje / Po debljini smo doprvaci EU, u samom smo nikotinskom vrhu, a ovo o alkoholu sigurno niste znali

Image
Foto: Shutterstock

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak ipak je otkrio da pada smrtnost od kardiovaskularnih bolesti te od raka dojke i kolorektalnog karcinoma. Hrvatska također prva u svijetu uvodi nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju melanoma, a radi se i na programima ranog otkrivanja raka prostate i želuca

6.4.2023.
8:54
Shutterstock
VOYO logo

Kakvo je zdravlje Hrvata? Kraće živimo od prosjeka EU i imamo visoku smrtnost od kroničnih nezaraznih bolesti.

Upozorio je na to ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak u povodu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, 7. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednjačimo u pušenju, pijenju alkohola, pretilosti i nismo tjelesno aktivni, upozorio je Capak na konferenciji za novinare u Ministarstvu zdravstva, održanoj ususret Svjetskog dana zdravlja.

"Na drugom smo mjestu po indexu tjelesne mase (BMI), gora od nas je samo Malta. Po udjelu pušača blizu smo vrha EU, isto tako i po udjelu ljudi koji piju alkohol", rekao je Capak o rizičnim faktorima za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao dobre vijesti naveo je pad smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, zatim pad mortaliteta od raka dojke i od kolorektalnog karcinoma.

Kako bi se stanje poboljšalo, radit će se više na prevenciji i ranom otkrivanju bolesti. U pripremi je testna faza programa za rano otkrivanje porodične hiperkolesterolemije te je već počelo vađenje krvi budućim prvašićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
stabilna situacija /

Capak: 'Ove zime nećemo imati problema s COVID-om, ali samo pod jednim uvjetom'

Image
stabilna situacija /

Capak: 'Ove zime nećemo imati problema s COVID-om, ali samo pod jednim uvjetom'

Prvi uvodimo program ranog otkrivanja melanoma

U tijeku je izrada akcijskog plana za prevenciju debljine, Hrvatska će uskoro, prva u svijetu, uvesti nacionalni program za rano otkrivanje i prevenciju melanoma, a radi se i na programima ranog otkrivanja raka prostate i želuca.

Nakon privremenog zaustavljanja ponovno se pokreće i Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice s novom metodologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu reforme zdravstva, uvode se preventivni zdravstveni pregledi, koji će biti besplatni za sve građane i provodit će se u domovima zdravlja, rekao je Capak.

I ministar zdravstva Vili Beroš kao prioritet istaknuo je smanjenje pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Procjenjuje se da je u ovom trenutku čak 93 posto smrtnosti u Hrvatskoj uzrokovano kroničnim nezaraznim bolestima. Najvišu incidenciju imaju bolesti srca i krvnih žila, slijede karcinomi, ozljede i mentalne bolesti", naveo je ministar.

U 2021. od raka je umrlo 13.206 soba, odnosno 7585 muškaraca i 5621 žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš je upozorio i da su mentalni poremećaji razlog najduljih hospitalizacija u dobi od 20 do 59 godina, što ih svrstava među vodeće uzroke bolničkog pobola radno aktivnog stanovništva.

Provođenje preventivnih nacionalnih pregleda

Istaknuo je da će provođenje preventivnih nacionalnih pregleda pomoći ranom otkrivanju bolesti i boljim ishodima liječenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeći uzrok hospitalizacija - mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom.

Danijela Štimac Grbić iz Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a naglasila je da je mentalno zdravlje bilo jedan od vodećih problema u Hrvatskoj prije pandemije, a nakon pandemije postalo je prioritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema pokazateljima HZJZ-a, mentalni poremećaji uzrokovani alkoholom već desetljećima su vodeći uzrok hospitalizacija, na drugom je mjestu shizofrenija, slijede depresija i PTSP.

Više samoubojstava

"Stope samoubojstava u RH su veće od prosjeka EU, najveće su stope smrtnosti od samoubojstava u dobnoj skupina preko 65 godina i to posebno u Krapinsko-zagorskoj županiji što se povezuje sa štetnom konzumacijom alkohola", rekla je Štimac Grbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je i da je 80 posto hospitaliziranih zbog mentalnih bolesti prepoznato kroz hitni bolnički prijem, što govori da je izostalo rano prepoznavanje na razini primarne zdravstvene zaštite i adekvatno liječenje na toj razini ili u izvanbolničkim uvjetima.

Prepoznavanje i pravovremeno liječenje jedan je od prioriteta strateškom okviru razvoja mentalnog zdravlja do 2030., koji je usvojen u studenom prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Nakon Telegramovih otkrića i upada policije u Ministarstvo kulture, suradnik Nine Obuljen smijenjen s jedne od važnih funkcija