USKORO POČINJE DOCJEPLJIVANJE / Capak otkrio kada vam je vrijeme za treću dozu: 'Tko je primi, produljit će mu se Covid potvrda'; Podijelio je i jednu dobru vijest

Imunokompromitirani treću dozu mogu primiti najmanje osam tjedana nakon druge, a svi stariji od 65 booster dozom mogu se cijepiti šest mjeseci nakon druge doze

13.10.2021.
21:31
VOYO logo

Na Zagrebačkom velesajmu i dalje traje cijepljenje građana protiv covida-19. Netko prima prvu, netko drugu, ali zasad još nitko ne prima treću dozu cjepiva, kaže se u prilogu RTL-a Danas. Imunokompromitirani treću dozu mogu primiti najmanje osam tjedana nakon druge, a svi stariji od 65 booster dozom mogu se cijepiti šest mjeseci nakon druge doze.

"Kao zdravstveni djelatnici mi smo spremni za to. Međutim, čekamo da ovaj nacionalni informatički sustav bude do kraja pripreman, čim dobijemo taj signal dat ćemo informaciju u javnost i započet će cijepljenje trećom, odnosno booster dozom", kazala je Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIŽE TREĆA DOZA /

HZJZ objavio detalje i preporuke; Epidemiologinja: 'Već ima onih koji 'jedva čekaju treću dozu'

Image
STIŽE TREĆA DOZA /

HZJZ objavio detalje i preporuke; Epidemiologinja: 'Već ima onih koji 'jedva čekaju treću dozu'

'Ne znamo kakav će biti odaziv'

Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine, kaže da će primiti treću dozu jer je cijepljena među prvima.

"Meni se pacijenti sporadično javljaju za docjepljivanje, možda dvoje-troje do sada. Kakav će odaziv biti, zaista ne znamo", kazala je Potočki Rukavina za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A preporuka je da se trećom dozom cijepe zaposlenici i korisnici domova za starije, zdravstveni radnici koji skrbe o pacijentima, stariji od 65 godina, punoljetne osobe koje su u kućanstvu s imunokompromitiranima, ali i oni stariji od 18 godina koji boluju od kroničnih bolesti. U preporuci stoji i da će cijepljenje biti kao i do sada: na punktovima bez najavljivanja, kod liječnika obiteljske medicine, ali i na licu mjesta, primjerice u domu za starije.

Inače, u bolnicama je 70,6 posto necijepljenih, a na respiratoru njih gotovo 85 posto nije cijepljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak: Dolazak lošeg vremena mogao bi biti opasnost

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako računaju da bi u drugoj polovici listopada brojke zaraženih mogle početi padati. Danas je u Hrvatskoj bilo više od 2000 zaraženih i 27 umrlih. Capak je, gostujući u RTL-u Danas kazao kako je očekivao da brojka neće ići preko 2000.

"Ali ako pogledate tjedne prosjeke - mi smo u stagnaciji rasta. Prva tri dana ovog tjedna imamo manji broj slučajeva nego u prva tri dana prošlog tjedna. Pretpostavljam i nadamo se da je ovo vrhunac četvrtog vala i da će brojke padati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Capak kaže kako je dolazak lošijeg vremena opasnost koja bi mogla pogodovati daljnjem širenju zaraze.

"Uvijek računamo da ipak imamo taj jedan postotak procijepljenih, preboljelih… Imamo stanovništvo koje se već naviklo na to, koje se koliko-toliko drži distance, ne idu na masovna okupljanja, zatvorene prostore, tako da računamo da bi to mogao biti taj vrhunac i da će kroz neko kratko vrijeme, u drugoj polovici ovog mjeseca, brojke početi padati", kazao je Capak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još nije određen datum početka davanja booster doze

Osvrnuo se i na preporuke za treću, booster dozu.

"Ova treća doza se po našim preporukama daje osam tjedana nakon završetka cijepljenja, dok je docjepljivane najmanje šest mjeseci nakon primarnog cijepljenja i to je osnovna razlika. Moramo dati neki drukčiji naziv da bi ljudi razlikovali što je treća, pa smo to drukčije i nazvali", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napomenuo je kako još nije određen datum početka cijepljenja trećom dozom, ali da će do toga doći vrlo skoro. Odgovorio je i na pitanje produžuje li treća doza trajanje covid-potvrde.

"Nakon što je EMA odobrila uveli smo mogućnost da se osobe cijepe. Radi se na tome da se informatički pokrije ta priča i da se naprave poslovna pravila za izdavanje covid potvrda. Po nama, mi ćemo te covid potvrde nakon te booster ili treće doze produljiti za još godinu dana", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo