Čak je i Togonal zahvalio gledateljima na strpljenju

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Otvoreno odlučio je odmoriti gledatelje od političkih rasprava vezanih za referendum o ulasku u EU te u studiju ugostiti 'javne osobe'.

18.1.2012.
23:56
VOYO logo

Stavove o članstvu u EU sučelili su glumci Anja Šovagović Despot i Vili Matula kao protivnici pristupa, te povjesničar Tvrtko Jakovina i voditeljica Daniela Trbović kao zagovornici pristupa. Nedefiniranog stava, ali bliže zagovornicima Unije bio je Goran Črpić iz komisije HBK Iustitia et pax.

Rasprava se svela na prilično nesadržajno ponavljanje stavova 'za' i 'protiv', bez mnogo argumenata. Osvjedočeni predstavnik lijevih političkih pozicija Matula našao se na istoj strani sa Šovagović Despot, poznatoj po zastupanju desne političke opcije. Matula je donekle uspio argumentirati svoj euroskepticizam sumnjom u budućnost i pravednost kapitalističkog sustava koji je dominantan u EU te navodima o devijacijama demokracije koje se događaju u mnogim zemljama članicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Šovagović-Despot naprosto je briljirala. Nakon što je ponovila navode o nedovoljnoj informiranosti građana o tome što ih čeka u Europskoj uniji, to je dokazala i svojim opservacijama o pitanju europskih fondova.

"Zašto bismo mi nešto povlačili iz EU-a, što će to nama?", pitala se Šovagović Despot i, nažalost, ostala bez odgovora da Hrvatsku na to nitko ne prisiljava, ali da bi bilo doista neracionalno ne uzeti novac koji će nam biti na raspolaganju (odnosno već jest kroz pretpristupne fondove), koji u svom proračunu nemamo, i ne iskoristiti ga za razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo