Čak 70 % Zakona o ratnom profiterstvu neprovedivo

10.5.2011.
17:49
VOYO logo

Najavljeni Zakon o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije je promašen i 70 posto zakona je neprovedivo. Tvrdi to pravna stručnjakinja i predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu Zlata Đurđević.

Ustav jedno, zakon drugo

Gostujući u emisiji Hrvatske televizije Puls Hrvatske Đurđević je kazala kako je glavni nedostatak novog Zakona to što on ne implementira ustavnu odredbu prema kojoj bi se apsolutna zastara trebala ukinuti za kaznena djela počinjena od 1991. godine do 1998. godine, a za koja je već nastupila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustav kaže da ta kaznena djela ne zastarijevaju i prema tome treba ukinuti zastarne rokove, a ne produžiti ih", kazala je Đurđević ističući kako članak 1. novog zakona produžuje rokove zastare, a da se kod onih djela gdje je zastara već nastupila počinitelje ne može progoniti.

'Grešku ćemo ispraviti amandmanom'

Jedan od tvoraca novog Zakona i ravnatelj Uprave za kazneno pravo Ministarstva pravosuđa Ivan Crnčec naposljetku se složio s njom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slažem se profesorice. To je definitivno jedna omaška koja je rezultat našega rada na novom Kaznenom zakonu, kojim ukidamo na relativnu i apsolutnu zastaru. To ćemo ispraviti jednim amandmanom", kazao je Crnčec.

Đurđević mu je potom postavila pitanje slaže li se onda s njom da se 70 posto tog zakona ne može primijeniti ako se ne ispravi ta omaška i Crnčec je odgovorio potvrdno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201104280435006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo