ČAČIĆ TRAŽI SKRAĆIVANJE SUĐENJA, SMATRA DA JE PRAVOSUĐE KORUMPIRANO: / 'Potpuno je jasno da si kriminalac, ali nikome ništa'

Image
Foto: Pixsell/N1

Predsjednik Reformista i varaždinski župan na primjerima iz svoje županije pojasnio je zbog čega bi bilo potrebno skratiti trajanje sudskih postupaka vezanih uz korupciju javnih dužnosnika

11.11.2020.
13:58
Pixsell/N1
VOYO logo

Varaždinski župan i šef stranke Reformisti, koalicijskog partnera u Vladi HDZ-a, Radimir Čačić ponovno je pojasnio zbog čega je po hitnom postupku u Sabor uputio prijedlog izmjena Zakona o kaznenom postupku.

"Hrvatsko pravosuđe je sramotno. To vidi i Europska unija, to vide i naši građani. Po čemu to prepoznaju? Pa prvenstveno po onima koji su nositelji visoke korupcije, a to su političari, suci, direktori javnih tvrtki. Sigurno ne po Štefu iz Voće koji je negdje provalio u vikendicu i ukrao 100 litara vina", rekao je čačić gostujući na VTV-u, prenosi Varaždinski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PRIJEDLOG ČAČIĆEVIH REFORMISTA: /

'Ubrzati kaznene postupke protiv dužnosnika, europski ideal je tri godine'

Image
PRIJEDLOG ČAČIĆEVIH REFORMISTA: /

'Ubrzati kaznene postupke protiv dužnosnika, europski ideal je tri godine'

'Možeš umrijeti, a da ne odeš u zatvor'

Svojim prijedlogom nastoje ubrzati suđenja u određenim, ponajprije korupcijskim predmetima. Župan tvrdi da je najveći problem što sudski sporovi traju i po deset godina.

"Očito je da sudovi ne žele presuditi! Ili su korumpirani novcem ili politički. Ako si političar, sudac, državni odvjetnik, direktor javnog poduzeća ili imaš novac, kao Horvatinčić, možeš umrijeti, a da ne odeš u zatvor. Potpuno je jasno da si kriminalac, ali nikome ništa. Sada, kad završi istraga, počinje prava igra. Tri dana rasprave pa šest mjeseci ništa, jedan dan rasprave pa godinu dana ništa. Po novome bi za političare, suce, državne odvjetnike i direktore javnih tvrtki bilo tako da rasprave kontinuirano traju dok se ne završe. Nema šanse da se ne završe u šest mjeseci. A žalbeni postupak morao bi završiti u godinu dana", pojasnio je šef Reformista i naveo jedan njemu vrlo dobro poznat primjer koji se tiče varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Europski standard u žalbenom roku je godinu dana, gornja granica. Kod nas za Čehoka u dvije i pol godine još nisu odlučili je li kriv, nije kriv. Imaju tri opcije: vratiti, poništiti, proglasiti krivim. I to je samo jedna od četiri optužnice", naveo je Čačić te otkrio zašto misli da se to tako odvija: "Pa ne zato jer imaju toliko predmeta, nego zato jer ne žele! Tko ne želi? Pa onaj tko ti manipulira!"

Nepobitna sumnja u korupciju

Čačić tvrdi da se otvara ozbiljna sumnja u korupciju u pravosuđu. Ističe kako dokaza za to nema, ali je sumnja nepobitna. Osvrnuo se na govor svog koalicijskog partnera i kolege iz Sabora, predsjednika varaždinskog HDZ-a Damira Habijana, kojemu takva ideja nije "sjela".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo prilike čuti takve gluposti, kada je Habijan govorio kako smo mi pravna država za uzor, da nas tako vide. Pa mu je Peđa Grbin dobro odgovorio da izgleda da nisu čitali isti dokument", komentirao je Čačić i dodao kako su izmjene Zakona o kaznenom postupku u interesu i javnih dužnosnika. "Osim toga, to je privilegij za dužnosnike. Kad su svi nevini, valjda im je u interesu da im se to što prije dokaže", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo