'MJERE SU OZBILJNA PAPAZJANIJA' / Čačić jeo gaudu pa doživio trenutak heureke: 'Politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

'To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od 6 eura, a ovim mjerama je predviđena da se s 9 spusti na 6. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati', rekao je Čačić komentirajući ograničavanje cijena proizvoda

15.9.2023.
13:36
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Čelnik Reformista Radimir Čačić danas je na konferenciji za novinare u Saboru nove Vladine mjere nazvao "ozbiljnom papazjanijom".

“S obzirom na to da cijena struje u Hrvatskoj ovisi o nuklearki Krško i hidrocentralama time pokrivamo 60 posto potrošnje. Ta cijena je neovisna, još od doba Tita, o ikakvim ratovima jer su ti objekti amortizirani, a rijeke teku i teći će i dalje. Ne postoji ni jedan razlog da cijene budu na razini tržišnih cijena na europskom tržištu i Vlada nema ni jedan razlog da naplaćuje više cijene”, rekao je, prenosi N1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada je od 2011. dio profita povlačila u budžet i time dodatno oporezivala građane. Osnovna ideja je bila da se taj profit uloži u potpuno neovisnost o bilo kakvom uvozu električne energije. To je moglo biti da su se završile hidroelektrane, ali taj novac je povučen”, dodao je.

Što se umirovljenika tiče, podsjetio je na izjavu Zorana Milanovića koji je rekao da se od 2016. prosječne mirovine nisu pomakle od prosječne plaće. “No istina je puno gora jer mirovine ne samo da se nisu približile nego su relativno za 20 posto pale”, tvrdi Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Od sutra padaju cijene u trgovinama. Šef Fortenove za RTL Danas: 'Do kraja godine planiramo nova sniženja'

Vladin igrokaz

Čačić je dao svoj primjer kada su cijene u pitanju. “To sam čuo kad sam rezao jednu gaudu koju volim i vidim cijenu od 6 eura, a ovim mjerama je predviđena da se s devet spusti na šest. Ja sam ju neki dan jeo po toj cijeni, tako da ne znam što će spuštati. Ja znam da politika od građana često radi budale, ali ne treba ni s tim pretjerivati”, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Taj igrokaz je odabran za poslije sezone jer sad se svodimo na našu kupovnu moć i cijene moraju biti manje i za lance taj problem ne postoji. To tržište regulira i bez Vlade. Mi smo i s ovim paketom drugi najlošiji u EU, ova Vlada je bila izrazito neuspješna u borbi s inflacijom. Pola stanovnika nema inflaciju 7,9 posto nego oni sav budžet troše na prehranu i stanovanje”, napomenuo je.

Dao je i primjer Španjolske koja ima dva posto inflacije i koja nije čekala EU nego je odmah reagirala i zaustavila cijene, te je svela PDV za hranu na nulu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

Image
ODGOVOR NA INFLACIJU /

Donosimo Plenkovićeve slajdove, pogledajte Vladine mjere: Ovo su nove cijene 30 osnovnih proizvoda

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo