IZMJENE ZAKONA TEK NA JESEN / Butković: 'Pronađeno je 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih osoba s invaliditetom'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri

10.7.2019.
12:12
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u srijedu je najavio da će se zakonskim izmjenama riješiti troškovi prijevoza trajektima ne samo za djecu s poteškoćama u razvoju, nego i za sve osobe s invaliditetom.

U izjavi za novinare nakon predstavljanja budućega sustava naplate cestarine na autocestama, Butković je najavio da će od sutra u javnom savjetovanju biti izmjene Zakona o obalnom i linijskom prijevozu. Njima bi se, kako je rekao, riješili ne samo troškovi prijevoza djece s poteškoćama u razvoju koja žive na otocima, nego i svih osoba s invaliditetom, bez obzira na stupanj invaliditeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Butković očekuje da će prijedlog zakonskih izmjena na Vladi biti u rujnu, a u Saboru u listopadu i to u hitnoj proceduri.

Dodao je kako je pronađeno 15 milijuna kuna za troškove prijevoza svih osoba s invaliditetom te da će taj iznos biti transferiran Agenciji za obalni i linijski prijevoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nova zakonska rješenja se po njegovim riječima predlažu u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom.

Baukov prijedlog nije loš, ali ni cjelovit

Naglasio je da Vlada nije protiv prijedloga SDP-ova saborskog zastupnika Arsena Bauka koji je predložio da Vlada uredbom riješi pitanje besplatnog trajektnog prijevoza za djecu, ocijenivši da taj prijedlog "nije loš, ali ni cjelovit". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga taj prijedlog nije prihvaćen na prošlotjednoj sjednici saborskog Odbora za zdravstvo, rekao je Butković.

Podsjetio je da Jadrolinija već sada odobrava 90-postotni popust svim invalidima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju Brački pupoljci poručila je u petak kako bi se kroz hitnu proceduru izmjena jednog članka zakona besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju mogao omogućiti odmah, a da se cjelovitim izmjenama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom prijevozu, koje najavljuje resorno ministarstvo, to može omogućiti tek za godinu dana.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo