BURNE REAKCIJE NAKON BLAMAŽE HRVATSKE U IZBORU ZA SJEDIŠTE NAJVEĆE AGENCIJE EU-A: / 'Sramotno i žalosno! Najgore je što će nam se ovaj debakl pamtiti'

Image
20.11.2017.
10:44
VOYO logo

Reakcija Biljane Borzan

"Ima godinu i pol dana da upozoravam da se treba dobro pripremiti da bismo imali šanse za dobiti EMA-u. Naravno, Vlada RH je prijavu odradila u 5 do 12. Najgore je što će nam se ovaj debakl pamtiti i za ubuduće", napisla je tako na svom Twitter profilu europarlamentarka Biljana Borzan koja je još prije kandidature upozoravala kako je EMA prava "zlatna koka" te da bismo se oko nje trebali više potruditi. Jednako tako upozorila je da se Vlada za kandidaturu pripremala samo mjesec dana.

Image
'TO JE ZLATNA KOKA, A MI NE ULAŽEMO TRUD': /

Hrvatska nezainteresirana da dobije sjedište jedne od najvećih europskih agencija

Image
'TO JE ZLATNA KOKA, A MI NE ULAŽEMO TRUD': /

Hrvatska nezainteresirana da dobije sjedište jedne od najvećih europskih agencija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borzan, pak, dodaje: "RH se povlači iz utrke za Europsku agenciju za lijekove nekoliko sati prije glasovanja jer druge države članice nisu prepoznale svu veličanstvenost naše kandidature. Sramotno i žalosno!"

era’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj dio osvrnuo se i novinar Večernjeg lista Tomislav Krasnec, koji izvještava iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razlozi? Ili ovo što piše u priopćenju ili to što se čini da nema nijedne države članice koja bi nas podržala u današnjem glasovanju", napisao je Krasnec vjerojatno aludirajući na to da u analizi Europske komisije od 30. rujna Zagreb nije dobro prošao.

Iz analize se moglo iščitati da je glavni problem zagrebačke ponude bila preopćenitost i nedostatak mnogo detaljnih informacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Krasnec je upozorio i na hrvatsko predstavljanje na kandidaturi. "Koje je to vrijedno iskustvo? Ne šalji Kujundžića (I'll speak Croatian) i Bandića (ja već 17 g) pred stranu publiku koju želiš osvojiti?", napisao je na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u Ministarstvu su, unatoč odustajanju, naveli kako je Hrvatska u ovom postupku prikupila vrijedno iskustvo natjecanja za sjedište budućih agencija i tijela Europske unije.

A naš dvojac se baš nije proslavio na predstavljanju pa je tako Kujundžić kandidaturu želio pridobiti govoreći na hrvatskom, a Bandić se baš, prisjećamo, nije proslavio pravdajući najam stanova ili pričom o istospolnim brakovima u sklopu koje je rekao kako ne ide na parade, ali da s tim ljudima rado pije kave i stoji im na usluzi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Bandić i Kujundžić prema onome što je doznala Borzan i nisu bili toliko loši, nego je više zapelo na podacima koji su se spominjali još 30. rujna. Neslužbeno je, pak, doznala da Vlada u većini kriterija Komisiji nije dostavila tražene podatke.

"Bolje da je Vlada odmah rekla da ne može ili neće ulaziti u ovaj pothvat nego da nas ovako osramoti. Niti se lobiralo kako treba, niti se djelovalo prema zaposlenicima agencije na vrijeme. Ministri su išli u London na finale Wimbledona, a nikome nije palo na pamet da svrati do agencije i lobira. Tek nakon prozivki sklepala se nekakva delegacija u rujnu. I to nakon što su se zaposlenici agencije u anketi negativno izjasnili prema Hrvatskoj. Mene samo zanima hoće li itko biti pozvan na odgovornost radi ovog debakla?", zaključila je Borzan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ Ministarstva

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se kako je Hrvatska povukla kandidaturu jer “u postupku koji prethodi donošenju odluke” o budućem sjedištu EMA-e svi kriteriji nisu vrednovani na jednak način “te je postupak bio podložan sugestivnim ocjenama same Europske agencije za lijekove”.

Iz priopćenja MVEP-a, koje ne objašnjava pojedinosti, može se naslutiti kako hrvatske vlasti smatraju da Zagreb nije imao jednaki tretman kao ostali kandidati. “Smatramo da bi temelj svih budućih odluka trebao biti načelo jednakosti među državama članicama, što ponajprije uključuje i ravnomjernu distribuciju sjedišta agencija i tijela Europske unije”, zaključili su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo