BUNJAC UPOZORIO NA STRMOGLAVI PAD DIONICA AGROKORA: / 'Imamo li pravo sumnjati da se ovdje pogodovalo "lešinarima"?'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon burnog dana na Zagrebačkoj burzi na facebooku je reagirao i saborski zastupnik Branimir Bunjac.

22.12.2017.
18:16
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Zagrebačka burza (ZSE) u četvrtak ujutro privremeno je obustavila trgovanje dionicama tvrtki iz sastava Agrokora nakon čega su dionice istih tvrtki počele padati. Nakon burnog dana na Zagrebačkoj burzi na facebooku je reagirao i saborski zastupnik Branimir Bunjac.

'Nevjerojatnu štetu učinila je zagrebačka Burza koja je prvo objavila da prekida s prodajom Agrokorovih dionica, da bi dan kasnije objavila da se prodaja nastavlja. Dionice su se strmoglavile u ponor, a neke poput dionica Belja trenutno vrijede manje od jedne kune. Općenito, sve dionice u Hrvatskoj su izgubile na vrijednosti zbog takve teške blago rečeno nespretnosti. Bez obzira na sve, netko ipak masovno otkupljuje naizgled bezvrijedne dionice. Imamo li pravo sumnjati da se ovdje ponovno pogodovalo tzv. "lešinarima"? Što čini vlada i kako misli oporaviti Agrokor i nastaviti slabašni rast BDP uz ovakve katastrofalne vijesti, napisao je saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac na svojem Facebook profilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Zagrebačkoj burzi u petak je Crobex pao za 0,26 posto, pri čemu su najveće gubitnice dionice kompanija iz sastava Agrokora. Pao je i Crobex indeks i to na 1.834,39 bodova koliko je iznosio prije zatvaranja burze, a Crobex10 povećan je za 0,01 posto, na 1.071,36 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U fokusu ulagača su dionice kompanija iz sastava Agrokora. U četvrtak je burza obustavila trgovanje dionicama Leda, Jamnice, Zvijezde, Tiska, Vupika, Belja, Žitnjaka i PIK Vinkovaca, dok se ne objave informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe Agrokora, objavljen u srijedu. Jutros je, pak, burza donijela rješenje o nastavku trgovanja tim dionicama, kojima je cijena oštro pala. Dionica Jamnice pojeftinila je za 64,55 posto, na 3.899 kuna, s prometom od 1,74 milijuna kuna, što je najveći promet među dionicama danas na Zagrebačkoj burzi. Po prometu slijedi Ledo s 1,64 milijuna kuna i padom cijene od 59,85 posto, na 269 kuna te Atlantska plovidba s 1,1 milijunom kuna i padom cijene za 2,52 posto, na 619,96 kuna. Promet nešto veći od milijun kuna ostvaren je dionicom Imperiala, a cijena joj je pala za 0,61 posto, na 810 kuna dok je dionica Belja potonula za 43,31 posto, na 2,50 kuna, s prometom od 703,2 tisuće kuna. Uz promet od 150,8 tisuća kuna, cijena Zvijezde pala je 94,12 posto, na 35 kuna. Za 82,99 posto potonula je cijena dionice Tiska, na 17,01 kunu, ali uz sitan promet, dok je dionici Vupika cijena pala za 74,93 posto, na 3,51 kunu, piše Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo