BULJ ISPROVOCIRAO PLENKOVIĆA KOJI SE NIJE SUZDRŽAO: / 'Ekselencijo, sreća je naša što vi nikada nećete imati priliku voditi Hrvatsku...'

Image
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Kad spominjete eventualni Vučićev dolazak, po vašoj logici Hrvatska bi trebala istupiti iz UN-a jer je Srbija tamo, ili ne organizirati ovakav veliki kongres, u Zagreb dolazi 40 premijera',

7.11.2019.
10:21
Sanjin Strukić/PIXSELL
VOYO logo

Mostovi saborski zastupnici ponovno su u četvrtak, uoči rasprave o prijedlogu državnog proračuna za 2020., kritizirali odluku da se sabornica iznajmi za potrebe Europske pučke stranke (EPP).

Zastupnici o tome nisu odlučivali, dopustite da oni glasuju o tome hoće li se sabornica iznajmiti, predložio je Miro Bulj, podsjećajući da su dio EPP-a i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i talijanski europarlamentarac Antonio Tajani koji je svojatao hrvatski teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
HDZ OŠTRO DEMANTIRA: /

'Vučić neće govoriti u Saboru, to su laži'; Plenković poručio: 'Snizite ton! Pozvao ga je šef EPP-a'

Image
HDZ OŠTRO DEMANTIRA: /

'Vučić neće govoriti u Saboru, to su laži'; Plenković poručio: 'Snizite ton! Pozvao ga je šef EPP-a'

Jandroković Bulju: Ne provincijalizirajte Hrvatsku!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je pak da je saborsko Predsjedništvo odlučilo o iznajmljivanju, da se nitko od njegovih članova nije protiv toga bunio.

"Kad spominjete eventualni dolazak Vučića, po vašoj logici Hrvatska bi trebala istupiti iz UN-a jer je Srbija tamo, ili ne organizirati ovakav veliki kongres, u Zagreb dolazi 40 premijera", odgovorio je Jandroković Mostovu zastupniku i pozvao ga da ne "provincijalizira Hrvatsku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je i kako će se u Saboru održati samo predsjedništvo i skupština, a kongres EPP-a bit će u zagrebačkoj Areni.

'Ne obmanjujte javnost i vi i dio medija'

"U Saboru će se održati samo Predsjedništvo i Skupština, a Kongres EPP-a održava se u Areni. I 2000 delegata je tamo", kazao je Jandroković jedva zadržavajući pribranost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemojte obmanjivati javnost i vi i dio medija koji to čine i nastoje baciti ljagu na Sabor. Dosta toga jer je Predsjedništvo tako odlučilo glasovima ljudi koji sjede u Predsjedništvu. Svi su bili za, osim kolege Petrova koji je bio suzdržan", govorio je Jandroković povišenim tonom tumačeći da Sabor, osim Sabornice, nema tako veliku dvoranu u koju bi stalo 140 zastupnika, kao što to imaju drugi parlamenti, javlja RTL.

"Predsjedništvo će biti u jednoj drugoj dvorani, u Sabornici će biti Skupština. A Sabor se održava u Areni", dodao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković predstavio proračun

Nakon stanke premijer Andrej Plenković predstavio je prijedlog proračuna za 2020.

"Ovaj četvrti proračun je najbolji dokaz provođenja stabilne i održive fiskalne politike. Na početku mandata makroekonomski pokazatelji bili su drugačiji - visoka nezaposlenost, visoka porezna opterećenja, rastući javni dug, nedostatna dinamika u provođenju strukturnih reformi. Sve te trendove smo preokrenuli", poručio je uvodno Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da se gospodarski rast više ne temelji na zaduživanju već na reformama i investicijama.

"To je novost u vođenju financija ove Vlade zadnje tri godine. Proračun pokazuje kako kvalitetno planiramo. Proračun je u skladu s planom Vlade, a prioriteti su nam demografija, obrazovanje i znanost, olakšavanje poduzetnicima, održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava i poboljšanje kupovne moći građana", rekao je premijer, prenosi tportal.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će uskoro biti predstavljen četvrti val porezne reforme, a ukupno porezno rasterećenje s tim četvrtim valom bit će 9,5 milijardi kuna.

Donosena je, dodao je, i politička odluka da se PDV zadrži na 25 posto, a sve kako bi se osiguralo povećanje plaća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu poreza na dohodak predviđa se, kazao je, porezno rasterećenje mladih osoba do 30 godina smanjenjem porezne obveze za 100 posto do 25 godina starosti, a za 50 posto od 26 do 30 godina starosti.

"Mladi će imati koristi od ove mjere, ona je promišljeno pripremana i dio je naših napora kojima će se rad mladih nagraditi i poticati njihov ostanak u Hrvatskoj", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o samom proračunu, Plenković je pojasnio povećanje rashoda za plaće zaposlenih u javnim i državnim službama od 1,7 milijardi kuna. 'To je zbog povećanja osnovice u ovoj godini i očekivanog povećanja osnovice za 6,12 posto u 2020. Podsjećam da ćemo na ovaj način povećanjem osnovice ukupno povećati temeljem Temeljnog kolektivnog ugovora za više od 18 posto', kazao je Plenković.

"Fiskalna disciplina koju od početka provodimo, rezultirala je proračunskim viškom i pozitivnim makroekonomskim kretanjima koji će nam omogućiti da i u iduće tri godine ostvarujemo višak proračuna opće države. To će omogućiti i daljnje smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i to za dodatna 13,2 postotna boda do 2022. godine. U postotcima, to je značajan pad sa 74,8 posto BDP-a u 2018. na planiranih 61,6 posto BDP-a u 2022. godini", kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mostovci replicirali, Plenković odgovorio

Prva replika Plenkoviću stigla je od Mostova Bože Petrova. 'Mislite li ozbiljno podići plaće za ljude u Hrvatskoj? Jer ovo je samo šminka. Budite hrabri, podignite ozbiljno mjesečne prihode. Nećemo biti uz bok Sirijcima po iseljenima u Njemačku. Rat je poharao Siriju, a što je poharalo Hrvatsku?', kazao je Petrov.

Mostov Miro Bulj ponovno je pitao za doznake iz inozemstva, a spomenuo je i dolazak Aleksandra Vučića. 'Uzimate dostojanstvo hrvatskom narodu, a ove doznake dokaz su da je hrvatski narod najiseljeniji', kazao je Bulj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorio mu je Plenković.

"Poštovana ekselencijo Bulj, po daleko poznati prijavitelju. Za razliku od vaših tlapnji, ova vlada provodi politiku u kojoj gospodarstvo raste, a Hrvatska se razvija. Vaša stalna nastojanja da primitivizirate i provincijalizirate Sabor i javni diskurs i stanje Hrvatske u 2019. vraća vašim stavovima Hrvatsku desetljećima nazad. Razlika između vas koji želi vratiti Hrvatsku i nas u HDZ-u... sreća je naša što vi nikada nećete imati priliku voditi Hrvatsku", odgovorio mu je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovrinović optužio premijera za bahatost: 'Vi razarate Hrvatsku!'

Za povredu poslovnika javio se Ivan Lovrinović koji je Plenkoviću zamjerio način na koji se obraćao Bulju. "Ovako bahatog premijera ne vidje Hrvatska, a te ćemo posljedice osjećati godinama. Vi razarate Hrvatsku", rekao je Lovrinović.

Za povredu poslovnika, a kasnije i za stanku javio se SDP-ov Gordan Maras koji je ponovno pitao kako to da za učitelje nema novca, a za APIS ima. "Moramo se konzultirati u klubu oko nevjerojatne kupnje gradonačelnika Bandića i njegovih ruku za 280 milijuna kuna. Profesore niste bili u stanju platiti kako oni traže, došli su vam pod prozor zbog vašeg kaprica i bahatosti. Ali za Bandića nije bio problem dati 280 milijuna kuna da bi ove rukice i žetončići glasali i da bi ostali još godinu dana u fotelji", rekao je Maras, nakon čega je Jandroković odredio stanku "kako bi se Klub SDP-a konzultirao oko odluke Vlade iz 2014. godine o dogovoru s gradom Zagrebu o kupnji udjela u APIS-u".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pljušte opomene: Dvije za Marasa, jedna za Grmoju

Nakon stanke za povredu poslovnika javio se Mostov Nikola Grmoja, koji je Plenkovića prozvao "da je nervozan" i da Đakiću ne može reći što misli, pa se obračunava sa zastupnicima. Zbog toga je zaradio opomenu. Dvije opomene odmah nakon toga je dobio i Maras jer je zloupotrijebio povredu poslovnika. "Nije ovo HDZ-ova prćija", vikao je Maras.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo