PROMJENA STIŽE USKORO / Budući ministar graditeljstva izišao je iz ruskih projekata: Poslovanje s Rusima ne može biti teret?

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U prilog budućem ministru ovaj izvor navodi da Paladina ima veliko iskustvo na poslovima vezanim uz graditeljstvo i nekretnine zbog čega će, uvjeren je, unijeti svježu energiju u proces obnove

8.3.2022.
10:42
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Budući ministar graditeljstva Ivan Paladina izišao je iz ruskih projekata, piše u utorak Večernji list, prenoseći izvore koji tvrde da Paladini poslovanje s Rusima ne može biti teret jer se ne radi o agentu, nego čovjeku iz biznisa.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković priopćio je ime novog ministra nakon što je Darko Horvat prije više od dva tjedna podnio ostavku na tu dužnost, pritisnut Uskokovom istragom zbog sumnji u nezakonitu dodjelu potpora malim poduzetnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Paladina je, naime, na čelu IGH bio u vrijeme dok mu je većinski vlasnik bio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, a s ovim poduzetnikom je od 2015. godine bio i suvlasnik, ujedno i direktor Avenue ulaganja, poslije preimenovane u Kupari Luxury Hotels. Riječ je o tvrtci koncesionaru u turističkom projektu Kupari, koji Paladina vodi od 2018. godine i koji još uvijek nije realiziran.

Image
ČINI SE DA JE PALA ODLUKA /

Ivan Paladina uskače u cipele bivšeg ministra Horvata? Nije član HDZ-a, a Plenković se navodno za njega odlučio zbog jednog razloga

Image
ČINI SE DA JE PALA ODLUKA /

Ivan Paladina uskače u cipele bivšeg ministra Horvata? Nije član HDZ-a, a Plenković se navodno za njega odlučio zbog jednog razloga

Paladini poslovanje s Rusima ne može biti teret

No, budućem ministru graditeljstva to nije jedina veza s ruskim kapitalom. U biografiji mu je i dvogodišnji angažman na poziciji projekt menadžera u nekadašnjoj Titan grupi, suvlasnica koje je bila supruga Maksima Poletajeva, bivšeg potpredsjednika uprave ruske Sberbank, a direktorica Oksana Dvinski, bivša savjetnica Poletajeva bliska obitelji bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Ovu Ukrajinku dovodilo se i u vezu s milijunskim donacijama nerazjašnjenog porijekla HDZ-u, što je u posljednjim Karamarkovim danima na čelu stranke itekako koristila ekipa oko Plenkovića, tada pretedenta za predsjednika HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković, međutim, ne vidi razloga zašto bi činjenica da je Paladina radio za ruske investitore bila prepreka njegovu imenovanju na ministarsku funkciju.

Slične ocjene mogle su se uoči sjednice u HDZ-u čuti i iz Banskih dvora. Izvor blizak Plenkoviću ističe tako da Paladini poslovanje s Rusima ne može biti teret jer se, kaže, ne radi o nikakvom agentu, nego o čovjeku iz biznisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema nikakve veze s ruskim tvrtkama koje su na popisu nepoželjnih

U prilog budućem ministru ovaj izvor navodi da Paladina ima veliko iskustvo na poslovima vezanim uz graditeljstvo i nekretnine zbog čega će, uvjeren je, unijeti svježu energiju u proces obnove.

Što se tiče teme Paladinine povezanosti s ruskim kapitalom u trenutku kada je Rusija pod sankcijama, izvor Večernjeg lista tvrdi da je njegovo poslovanje provjereno te da budući ministar nema nikakve veze s ruskim tvrtkama koje su na popisu nepoželjnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz uprave IGH i nadzornog odbora Hidroelektre, koju je također preuzeo Gljadelkin, Paladina je, navodi ovaj izvor, otišao 2017. godine, a što se tiče jedine preostale veze s Rusima, one kroz suvlasništvo u projektu Kupari, tvrdi kako je budući ministar još 2020. godine pokrenuo postupak izlaska iz vlasničke strukture društva, piše novinarka Večernjeg lista Iva Boban Valečić.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo