Bruno Kovačević poslao novo reagiranje na Šprajca

21.12.2011.
1:04
VOYO logo

"U nedjelju kada sam vidio konačan tekst o Vijeću HRT-a na I-newsu HTV-a, odmah sam u 19 sati obavijestio back urednika DnevnikaStipu Alfiera da takav prilog ne može biti objavljen u Dnevniku. Razlog - privatizacija etera i neprofesionalan odnos urednika koji se osobno obračunavao s članovima Vijeća (koji baš njega nisu izabrali za glavnog urednika).

Mail sam poslao prije, a ne poslije Dnevnika

Potom sam uputio mail kolegi Šprajcu i v.d. uredniku Informativnog programa Draženu Miočiću u kojem sam naglasio da se ne slažem s polemikom preko etera, nego da se takva pitanja trebaju rješavati na sjednicama Vijeća. Mail sam uputio, naglašavam, oko 19 sati, dakle prije, a ne poslije Dnevnika, kao što kolega Šprajc insinuira. To je lako dokazati, u mailu vidljivim, vremenom slanja kao i vremenom telefonskog poziva kolegi Alfieru. Kada mi je kolega Alfier rekao da Šprajc ne želi izbaciti prilog, otišao sam do studija i ponovno upozorio kolege Alfiera, a potom i Šprajca da smatram da se takav prilog ne bi trebao emitirati u Dnevniku. Naglašavam da je telefonsko upozorenje Alfieru bilo u 19:20, a posljednje Šprajcu u 19:37. Bilo je dovoljno vremena da se prilog izbaci jer je bio posljednji u Dnevniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, oba urednika imala su najmanje 20-ak minuta i oba su se oglušila o odluku glavnog urednika te su prilog emitirali. Ovdje se radi o potpunom nepoštivanju hijerarhije i radne discipline te o anarhiji u tom dijelu programa.

'Filmiću' nije bilo mjesto u Dnevniku

Također napominjem da sam poslijepodne istoga dana, oko 17 sati, u desku informativnog programa vidio radnu verziju teksta koju NISAM odobrio već sam čekao konačnu verziju. Tada sam na vlastito zaprepaštenje pogledao i dvominutni 'film' koji su kolege Šprajc i Alfier željeli pustiti u Dnevniku. Radi se o satiričkom uratku koji se nalazio i još uvijek je dostupan na YouTubeu pod naslovom 'HDZ i SDP dogovaraju primopredaju vlasti'. U filmu su kao njemački nacisti prikazani članovi HDZ-a a članovi SDP-a kao boljševici. Nakon 15 minutnog uvjeravanja zaustavio sam emitiranje filma jer mislim da mu u Dnevniku nije mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, apsolutno se ne radi o cenzuri, nego o svijesti o odgovornosti posla kojim se bavimo, o profesionalnosti i dostojanstvu, o prioritetu informacije umjesto žutila.

Naglašavam kako glavni urednik ima pravo korigirati i ne emitirati priloge koji štete ugledu HTV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medijska hajka kojoj svjedočimo izrežirana je samo zato što urednik Dnevnika Zoran Šprajc nije želio, kao ostale kolege, kulturno uputiti očitovanje Vijeću HRT-a pismeno, nego izravno u eteru nedjeljnog Dnevnika HTV-a", piše u priopćenju koje potpisuje Bruno Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo