obnova i odgoda / Brojni parovi ne mogu na potpomognutu oplodnju zbog obnove Petrove bolnice: 'Te su vijesti emocionalno potresne'

Iz bolnice poručuju kako će svi postupci potpomognute oplodnje planirani za listopad, biti ovdje i dovršeni

2.10.2022.
21:30
VOYO logo

Zbog obnove Petrove bolnice u Zagrebu, koja je stradala u potresu, brojni parovi ondje neće moći na potpomognutu oplodnju. Radovi će trajati mjesecima pa su se udruzi Roda javile mnoge pacijentice zabrinute za nastavak liječenja. Što o svemu kažu u bolnici gdje godišnje na ovaj postupak dolazi oko tisuću 500 parova?

Lucija je nedavno prošla kroz četvrti postupak potpomognute oplodnje. Kaže, cijeli taj postupak iscrpljuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rekla bih da više ta težina leži u toj emocionalnoj strani, jer je dosta opterećujuće i za psihu ne samo žene, nego i para koji prolazi kroz taj postupak", ispričala je Lucija Brkić iz Zagreba.

Pacijentice, koje su naručene u Petrovu idućih mjeseci, dodatno je uznemirila vijest da će im postupci potpomognute oplodnje biti odgođeni, zbog obnove bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobno poznajem i curu, koja je u četrdesetim godinama, kojoj su ovo praktički zadnji ciklusi koje hvata da bi se uopće ostvarila kao majka i skupa s mužem kao roditelj, tako da bih rekla da su ovakve vijesti dodatno emocionalno potresne za parove", kazala je Brkić.

Image
OSIGURAT ĆE SE ISTI LIJEČNICI /

Kreće obnova bolnica nakon potresa, ako imate termine u KB-u Merkur provjerite gdje doći da ne poljubite vrata

Image
OSIGURAT ĆE SE ISTI LIJEČNICI /

Kreće obnova bolnica nakon potresa, ako imate termine u KB-u Merkur provjerite gdje doći da ne poljubite vrata

Iz KBC- a Zagreb, u čijem je sastavu Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj, ipak umiruju pacijentice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz bolnice poručuju kako će svi postupci potpomognute oplodnje planirani za listopad, biti ovdje i dovršeni.

Onima koji su dobili termine nakon toga osigurat će se se nastavak liječenja u drugim bolnicama - Vinogradskoj, Svetom Duhu ili Merkuru. O svemu će, kažu u bolnici, biti obaviješteni. Ipak, Udruge pacijenata upozoravaju kako je ta informacija pacijenticama trebala doći na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ovo nije nastalo preko noći da se o tome sigurno planiralo kad će doći do obnove pa nas zaista zanima zašto se prema pacijentima komunicira onda kada više to ne mogu obaviti, odnosno da ih se na vrijeme nije obavijestilo da će biti radovi i da se mogu snaći na drugi način i uputiti u druge ustanove", tvrdi Jasna Karačić Zanetti, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Obnova Petrove kreće kroz mjesec dana, a Poliklinika za obradu neplodnosti i dalje nastavlja s radom prema planiranim narudžbama, poručuju iz bolnice i uvjeravaju kako će liječnici Zavoda za humanu reprodukciju i dalje biti pacijentima na raspolaganju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike