SVJETSKI DAN BESKUĆNIKA / Broj beskućnika raste: 'Naše korisnike pokušavamo kroz određene aktivnosti reintegrirati u društvo'

Prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike, u Hrvatskoj je najmanje dvije tisuće beskućnika

10.10.2022.
16:50
VOYO logo

Svjetski je dan beskućnika - a beskućništvo u Hrvatskoj je u porastu.

Prema procjeni Hrvatske mreže za beskućnike, u Hrvatskoj je najmanje dvije tisuće beskućnika - onih koji doslovno spavaju na ulicama. Najviše ih je u Zagrebu - bez toplog krova nad glavom je procjenjuje se - tisuću ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ova reporterka Ida Hamer razgovarala je s Danijelom Vugom, predsjednikom Udruge Dom nade.

Vuga kaže kako su zahvaljujući sredstvima Grada Zagreba u mogućnosti beskućnicima pružiti resocijalizacijske aktivnosti kao što su usluge socijalnog rada, ekonomskog osnaživanja, informatičko opismenjavanje, klub za zapošljavanje i druge aktivnosti koje idu u smjeru njihove reintegracije u društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je i kako usred sve veće inflacije, korone i potresa primjećuju da raste broj korisnika.

"Usudio bih se reći da ih je 50 posto više", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisao je i s kojim se problemima beskućnici susreću.

"Počet ću od predrasuda koje postoje. Zahvaljujući medijima sve ih je manje ali je i dalje ta stigma na njima kada traže posao i prijavljuju se za ostvarivanje prava teško im je bez podrške udruga kao što je naša. Drugo je papirologija, prijava prebivališta - ukoliko izgubite adresu, odete u drugi grad, većina korisnika nije iz Zagreb nego drugih gradova, čak ii iz drugih zemalja s hrvatskim državljanstvom. Dođu U Zagreb jer ovdje ima najviše usluga. Nemaju adrese, a čim nemaš adrese izgubiš osobne dokumente, dosta njih izgubi zdravstveno osiguranje i onda je problem jer moramo krenuti od nule, čak i od minusa, da bi riješili dokumente", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo