BROĐANI OGORČENI ZBOG ZVONJAVE NOVE CRKVE: / 'Počinje u šest ujutro, zvoni doslovno svakih 15 minuta.... to prelazi granice ljudskosti'

Image
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Velika buka s nove crkve u Slavonskom Brodu na noge je podigla tamošnje građane koji žive u susjedstvu crkve. Tvrde da je riječ o buci koja 'prelazi sve ljudske granice'

7.9.2018.
8:00
Ivica Galovic/PIXSELL
VOYO logo

Nova crkva blaženog Alojzija Stepinca u slavonskobrodskom naselju Andrije Hebranga tamošnjim mještanima itekako stvara probleme. Naime, njeno zvono, prema riječima Brođana, stvara daleko veću buku nego što to zvona inače čine i mnogo učestalije zvoni. Zvonjava je, pritom ističu takva da "prelazi sve granice ljudskosti".

Nama koji živimo točno preko puta crkve došlo je do grla. "Svako jutro buđenje u šest sati, zvonjava koja traje pune tri minute pa opet isto u 6.15, zatim u 6.30 sati. Tako cijeli dan do 22 ili 23 sata. Ljudi se bune jer ima onih koji rade noćne smjene, djece koja idu ranije spavati, bolesnika koji leže u krevetu i trpe to cijeli dan. Uz to, u 21 sat pušta pjesmu 'Zdravo Djevo, kraljice Hrvata'. Župnik nema osjećaj za pretjerivanje bez obzira na pobunu ljudi. Zaista je preglasno i previše", požalila se redakciji SBplusa tamošnja mještanka poslavši i snimku onoga što prolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija - sve je po zakonu

I u okolnim naseljima mještani su potvrdili da čuju zvonjavu, no njima, kažu ne smeta. No, oni su udaljeniji.

Na teren je po pitanju zvonjave navodno izašla i policija, međutim kod njih kažu da ona nije predviđena kao narušavanje javnog reda i mira, a da je župnik Tomislav Ćurić uredno prijavio i crkveno otvaranje i procesiju koja je povodom toga ondje prošla. Glasnogovornik PU brodsko-posavske Stjepan Kukura kazao je kako su pri izlasku na poziv nepoznate osobe 6. kolovoza zatekli radnike i vjernike koji su obavljali završne radove na otvorenju crkve. "Obavljenim razgovorom sa župnikom Ćurićem, došli su do saznanja da se u okviru priprema za otvaranje crkve, nekoliko puta probno oglašavalo crkveno zvono za koje Župa posjeduje dozvole i odobrenja nadležnih institucija", kazao je Kukura za SBplus.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakon crkvena zvona ne obuhvaća

Iz Gradske uprave, pak, navode kako na buku može reagirati tek Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva i to po Zakonu o zaštiti buke, međutim da se odredbe tog Zakona "ne odnose na zvučno oglašavanje zvonima ili elektroakustičkim uređajima na/iz vjerskih objekata". Također ističu da im se na zvono još nitko od građana nije tužio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako građane od buke može spasiti tek dobra volja župnika koji bi u dogovoru s vjernicima modernu tehnologiju sata i zvona mogao namjestiti i nešto tiše ili, pak, pjesmu pustiti ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo