VIDEO POGLEDALI MILIJUNI LJUDI / Youtuber se htio ušuljati na 'zabranjenu zemlju' pa imao okršaj s hrvatskom policijom: 'Sjedni dolje dečko...'

Image
Foto: Screenshot

Britanski Youtuber Nik Omilan na svom je kanalu objavio video na kojem mladić pokušava kriomice ući na Liberland, fiktivnu državu i ničiji otočić na zapadnoj obali Dunava na hrvatsko-srpskoj granici

31.7.2023.
22:30
Screenshot
VOYO logo

Britanski youtuber Nik Omilan na svom je kanalu objavio video na kojem mladić pokušava kriomice ući na Liberland, fiktivnu državu i ničiji otočić na zapadnoj obali Dunava na hrvatsko-srpsko granici. Video je postao viralan i zbog scena u kojima Britanca i njegovog prijatelja lovi i udara hrvatska policija, piše Jutarnji list.

Video prikazuje kako hrvatska policija patrolnim brodom na Dunavu lovi mladiće koji skuterima za vodu pokušavaju doći do obale otočića Liberlanda, inače fiktivne države na Dunavu, površine sedam četvornih kilometara. Policija ih sustiže na otoku, a potom im hrvatski policajac naređuje da sjednu na tlo i da spuste kamere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sjedni dolje, sjedni dolje, dečko", nekoliko puta ponavlja policajac vidi se na 27-minutnoj snimci objavljenoj na YouTubeu. "Stavi ruke iza leđa!", dere se. Na jednom se mjestu čuje i kako policajac psuje "J*** ti mater".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usput, Hrvatska je postavila policijske jedinice duž Dunava kako bi spriječila dolaske na ovaj otočić iako ne priznaje ovaj prostor kao svoj teritorij, a ne svojata ga niti Srbija.

Ulovljeni Omilan koji je pokušavao dokazati da policija ne bi smjela zaustavljati posjetitelje do fiktivne države Liberland, iznenađeno ispituje hrvatskog policajca: "koji sam zakon prekršio?".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnivač se susreo s Milanovićem

Policajac ponavlja "lezi dolje", a potom ga nekoliko puta udara nogom.

O svemu se oglasila i policija. "Vezano na objavljeni videozapis od strane državljana Velike Britanije, istome je 15. travnja 2023. godine na graničnom prijelazu odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku, s obzirom na to da nije opravdao uvjete i svrhu ulaska. Detalje iz videozapisa svakako će provjeriti nadležne službe te ako se utvrdi da se radi o autentičnoj snimci i propustima navodnog policijskog službenika, poduzet će se daljnje mjere s ciljem utvrđivanja odgovornosti“, rekli su iz PU osječko-baranjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U razgovoru za Jutarnji list osnivač fiktivne države Vit Jedlička rekao je da je Liberland nastao potpuno sukladno s međunarodnim pravom jer je osnovan na ničijoj zemlji koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija, ni Hrvatska nakon raspada Jugoslavije. Trenutno imaju 6000 stanovnika (koji tamo tobože imaju prijavljeno boravište), a još 700.000 ima državljanstvo ili je u postupku ishođenja državljanstva.

Image
IZLAZI IZ BLOKADE: /

Samoproglašena država Liberland krenula s proizvodnjom piva

Image
IZLAZI IZ BLOKADE: /

Samoproglašena država Liberland krenula s proizvodnjom piva

Što se videa britanskog youtubera Nika Omilana tiče, navodi da je autentičan i da ništa nije lažirano te da je snimljen u travnju. Dodaje da posljednja dva mjeseca putovanja Dunavom do Liberlanda funkcioniraju bez problema, da nema nikakvog neprijateljstva od hrvatske policije, a da za tjedan dana tamo planiraju i "Floating Man Festival", proslavu i konferenciju koja bi trebala trajati tjedan dana s brojim govornicima i koncertima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozvali smo i 30 hrvatskih graničnih policajaca i uvjeren sam da će se odazvati“, govori.

Prije desetak dana Jedlička se u Zagrebu susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem. Na stranicama Liberlanda taj su susret nazvali "bilateralnim dijalogom", a predsjednika Milanovića opisali kao "osebujnu figuru europske politike", čije liderstvo "rezonira vrijednostima koje Liberland njeguje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je, veli Jedlička, stvoriti društvo poštenih ljudi, kojima država neće zagorčavati život nepotrebnim zabranama i porezima". Ove su godine donijeli Ustav Liberlanda, a cijelu državnu birokraciju vode preko blockchaina.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo