Britanci imaju vladu u sjeni, zašto ne bismo i mi?

SDP, HNS i IDS trebali bi formirati vladu u sjeni, predlažu HNS-ovci Radimir Čačić i Vesna Pusić. Iako intenzivno promoviraju tu ideju, zasad nemaju potporu svojih partnera iz tzv.

24.3.2010.
11:00
VOYO logo

Formiranjem vlade u sjeni, tvrde u HNS-u, pojačala bi se vjerodostojnost oporbe te bi javnosti pokazali da se ozbiljno pripremaju za preuzimanje vlasti te da za sve resore imaju kompetentne kadrove za buduća ministarska mjesta. To bi trebalo učiniti što prije jer, upozoravaju narodnjaci, kada osvoje vlast, imat će poštedu ne od 100 dana nego od samo 100 minuta.

Glavna zagovornica ideje o vladi u sjeni Vesna Pusić potvrđuje kako su ona i Radimir Čačić o tome već razgovarali s partnerima iz SDP-a i IDS-a, no da od partnera još nisu stigli konkretni odgovori, piše Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne znam koliko je to realno, ali analitički bi bilo dobro. Krajnji je čas to učiniti u godini prije izbora. Time bismo dali prostor za pripremu ozbiljnog posla. Mogli bismo sustavno pratiti resore i jasno predložiti alternative. I za postolara se treba pripremiti, a prema dosadašnjoj praksi izgleda da samo za formiranje vlade to nije potrebno", objašnjava Pusić.

Prema njezinim riječima, to nije neuobičajena praksa u Europi. Primjerice, u Velikoj Britaniji vlada u sjeni je gotovo institucionalizirana. Ipak, narodnjaci kažu kako u slučaju da vlada u sjeni ne zaživi, to neće utjecati na daljnju suradnju Kukuriku koalicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u pak smatraju kako je puno važnije energiju usmjeriti na projekte. O inicijativi HNS-a službeno se nije raspravljalo ni u vrhu stranke ni na tematskim sastancima Kukuriku koalicije, tvrdi potpredsjednica stranke Milanka Opačić.

"Važna je, naravno, i kadrovska križaljka buduće vlade, ali ona se ne odnosi samo na ministre nego i na niže razine jer će puno mjesta trebati popuniti", upozorava Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za oporbu bi, smatra, u ovom trenutku bilo puno važnije imati uvid u sve relevantne podatke o stanju pojedinih resora i države u cjelini.

IDS-ovac Damir Kajin oštro je protiv vlade u sjeni jer smatra da je najvažnije nuditi nove projekte koje će prilagođavati situaciji jer "nešto što je bilo dobro prije godinu dana, danas više nije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo na tim programima trebamo dobiti izbore. Za fotelje ćemo se lako dogovoriti. Ako sada počnemo pričati o tome, svi će opet reći kako nam je važno samo da nama bude dobro, a za narod nas nije briga", zaključuje Kajin.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo