Brisel: Završen trilateralni sastanak učetvoro

Ponavljanje izbora samo na tri mesta

6.11.2013.
15:45
VOYO logo

U Briselu okončana 17. runda trilateralnih razgovora Dačića, Eštonove i Tačija, javlja B92.

Premijer Kosova Hašim Tači je nakon sastanka izjavio da će se ponoviti glasanje na severu Kosova, ali samo na tri biračka mesta u severnom delu Kosovske Mitrovice, na kojima je inače i Centralna izborna komisija Kosova poništila rezultate izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je novinarima potvrdio i premijer Srbije Ivica Dačić.

Tači je prethodno naveo da odluku o datumu ponavljanja izbora na tri mesta u severnom delu Mitrovice treba da donese CIK, ali da bi svakako bilo dobro da se do 1. decembra okonča i drugi krug lokalnih izbora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hašim Tači je naveo i da je postignut dogovr o carini.

Na razgovor kod visoke predstavnice EU Ketrin Ešton jutros je prvi došao premijer Srbije Ivica Dačić i taj razgovor je počeo nešto posle 10.30. Sastanak s premijerom Kosova Hašimom Tačijem je usledio nakon toga. Razgovorima se nešto kasnije priključio i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je, inače, bila 17. runda dijaloga Beograda i Prištine. Tema je bilo i pravosuđe, a izveštači iz Brisela primećuju da je ovo bio jedan od kraćih sastanaka.

Sledeća runda dijaloga Beograda i Prištine biće održana u Briselu 5. decembra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton izjavila je da su se premijeri Dačić i Tači saglasili o koracima za uspešno okončanje izbornog procesa, a da će vlasti u Prištini odlučiti o specifičnim elementima tog procesa.

Ešton je u saopštenju koje je prenela njen portparol Maja Kocijančič, izrazila zadovoljstvo takvim ishodom sastanka s dvojicom premijera u Briselu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Premijeri su se saglasili i da se ubrzanim tempom nastavi rad na sprovodjenju Briselskog sporazuma, kako bi se sprovođenje završilo kako je previđeno sporazumom", navela je Ketrin Ešton.

"Oni su potvrdili svoju privrženost da učine šta je neophodno da se obavi zadatak", rekla je Ketrin Ešton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike