PREOKRET / Brat vukovarskog junaka se oglasio i dao dozvolu za Penavin plakat: 'Pogrešno su prenijeli riječi moje majke'

Image
Foto: Screenshots/ Facebook/ RTL

'Moj sin Matheo i ja bit ćemo u koloni s HOS-om, a mama s Katom Zadro i ženama Vukovara kao i svake godine. Mama i ja često surađujemo s ljudima na vlasti zbog traženja tijela mog brata, ali ne podržavamo nijednu političku stranku', govori Paul

2.11.2023.
9:11
Screenshots/ Facebook/ RTL
VOYO logo

Obitelj vukovarskog branitelja, pripadnika HOS-a Jean-Michela Nicoliera, mučki ubijenoga na Ovčari, odobrava da se njegova fotografija, kao i slogan "Vukovar, moj izbor i u dobru i u zlu", koriste na plakatu koji je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio kao najavu programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Image
ŠOKANTNO /

Penava plakatom zgrozio majku Jean-Michela Nicoliera i Vukovarce: 'Tu vam šeću ratni zločinci, tamo na terasi ih i sada vjerojatno ima'

Image
ŠOKANTNO /

Penava plakatom zgrozio majku Jean-Michela Nicoliera i Vukovarce: 'Tu vam šeću ratni zločinci, tamo na terasi ih i sada vjerojatno ima'

Naime, premda je ranije Lyliane Fournier, majka Jean-Michela za Jutarnji list izjavila:"Problem je ono što Penava predstavlja na političkoj sceni, a s druge strane, Jean-Michel nije ni glumac, ni 'zvijezda' da završi na plakatu. On je došao braniti Hrvatsku i Vukovar, ali nije bio jedini. Mnogi su poginuli u toj obrani. Penavini motivi su politički, a ja ne želim da se ime mojega sina veže uz bilo koju politiku u Hrvatskoj pa tako ne želim da bude na tom plakatu, nego da se s njega ukloni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uklanjanje njegova lika s plakata više nije potrebno, sudeći barem prema jučerašnjoj objavi na društvenoj mreži Facebook Paul Nicolier, brata pokojnog Jean-Michela .

I on u objavi naglašava zajedništvo i protivi se politizaciji imena svojega pokojnoga brata, međutim ne smatraju više spornom objavu njegove fotografije i slogana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika žrtva HOS-a

"Braćo i sestre, uskoro ćemo biti zajedno u Vukovaru da s poštovanjem i dostojanstvom obilježimo Dan sjećanja na naše voljene. Vezano uz nedavnu epizodu s plakatom na kojem je slika mog brata, volio bih naglasiti da smo mama i ja vrlo zadovoljni što je ove godine HOS na čelu kolone - kako zbog njihove velike žrtve u obrani grada, tako i zbog njihova često vrlo nepravednog tretmana", napisao je Paul, dodajući da ga boli "kako se često odnose prema HOS-u i njihovim priznatim oznakama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne volimo isticanje Jean-Michela koji nije bio bolji od svojih suboraca, ali shvaćamo da je postao najprepoznatljiviji simbol HOS-a u Vukovaru. Sukladno tome, slažemo se s korištenjem njegove slike. Ono što ne želimo je njegovo korištenje u političke svrhe, a mama je stekla dojam da je citat politička poruka gradonačelnika pred izbore. Stoga ne bi bila suglasna sa stavljanjem toga, ali nije ni razmišljala o tužbi. Ona samo želi jedinstvo Hrvata jer smatra da je u tome snaga", piše u objavi.

"Ne odobravamo bilo kakve korištenje Jean-Michela u političke svrhe, neovisno o kojoj se stranci radi. Moja mama ima uskoro 80 godina, narušenog je zdravlja i jučer se loše osjećala nakon objavljivanja članka koji je pogrešno prenio njene riječi te je morala uzeti tri tablete i preležati dan. Više ne želi davati nikakve intervjue, iako je jučer bilo više ponuda", govori Paul aludirajući na intervju koji je dala Jutarnjem listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Majka Jean-Michel Nicoliera protiv plakata sa slovom 'U' i poteza Penave: 'Želim da se njegov lik ukloni'

"Moj sin Matheo i ja bit ćemo u koloni s HOS-om, a mama s Katom Zadro i ženama Vukovara kao i svake godine. Mama i ja često surađujemo s ljudima na vlasti zbog traženja tijela mog brata, ali ne podržavamo nijednu političku stranku", govori Paul i završava svoju objavu pozdravom "Za dom spremni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo