Od danas se legalno može prodavati brašno zrikavaca ili crva u hrvatskim trgovinama. Iako nekima to izaziva gađenje, mnogi stručnjaci upozoravaju da su insekti budućnost. Puni su proteina, i hranjivi za čovjeka, a ne zagađuju.
Poljski šturak s Jamajke ili zrikavac izvrsni su skakači, plivači, ali oni su i kanibali. Ako ih je na jednom mjestu previše postaju krvoločni. Ali inače su simpatični i ukusni.
"Možete probati živog, ali mi preporučujemo uvijek termički obrađenog. Možemo li pretjerati? Pa stvar je u tome da je to animalni protein i imate dva bubrega u životu . I morate paziti, puno je proteina, oko 70 posto. Pa ga ne možete jesti baš kao jogurt i mlijeko", priča Aleksandar Gavrilović, vlasnik Insektarija, tvornice buba za RTL Direkt.
Zdrava hrana puna proteina
Već sada bube jede oko dvije milijarde ljudi na svijetu. Ali ne kao hrskavi čips, kako to neki zamišljaju.
"Dozvoljeno je sada brašno cvrčaka. Samo brašno je sirovina, ali od njega se onda može sve raditi. Kruh, peciva, keksići. Mi ovo recimo uz jogurt žličicu jedemo umjesto probiotika… Jer hitin je neprobavljiv za ljude, ali je odličan probiotik", rekao je Aleksandar.
Europa im od sutra daje zeleno svjetlo. Sigurni su za ljude, odnosno njihov proteinski prah. Od kojeg će se raditi tjestenina, juha, čokolada, shakeovi, burgeri.
"Prije svega, ovakva hrana je održiva, zdrava, ima visok udio proteina, Omega 3, pozitivnih metala kao što su magnezij i mangan. Kukci s kojima radimo su kopneni plodovi mora. Na kraju krajeva, sličnu funkciju obavljaju i u prirodi, oduvijek jedemo morske plodove i oni su vrlo cijenjeni, a vjerujemo da cvrčci to mogu biti kopneni plodovi mora", govori Luis Rumero, vlasnik farme cvrčaka u Španjolskoj.
Pivo od cvrčka?
U jednoj tvornici buba prvo su počeli s brašnom, a sada je na red došla piva od cvrčka. Miro je probao sve prije nego je složio dobitnu kombinaciju.
"Kako bih znao koju ću aromu dobiti ako ih ne probam. Probavao sam više puta, i to je bio izazov", kaže Miro Turčinović, proizvođač pive.
Degustirao je pržene cvrčke, samljeo ih u brašno, a onda od njega napravio pivu zanimljivog, cvrčkastog okusa.
"Imaju različite okuse, kada se prže recimo - možete dobiti u pivi čokoladu, a sada se ovdje osjeti okus na karamelu", rekao je.