MAJSTOR 'INDIJANAC' / Branko iz Međimurja od drveta je napravio Tuđmana, ali i vikinški brod: 'Zaplovit će dogodine!'

Sumještani ga znaju kao 'Branka Indijanca' , a njegov je život od sedme godine obojen likovima Divljeg zapada

4.10.2019.
7:00
VOYO logo

U Donjoj Dubravi u Međimurju zaživio je Divlji Zapad. Umjetnik Branko Lisjak, zaljubljenik u stripove, u svoje je dvorište uselio omiljene junake.

Sam ih je izradio, a uz njih i neke likove iz hrvatske povijesti, među kojima i prvog hrvatskog predsjednika. Njegovo posljednje djelo vikinški je ratni brod. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crveni oblak, general Custer, Divlji Bill Hickok i Bik koji sjedi... Samo su neke od skulptura u stvarnoj veličini napravljene od drva koje ljubitelj Divljeg zapada iz Međimurja izrađuje još od djetinjstva.

"Sve to radim jer me to ispunjava i čini sretnim. Mama mi je kupovala stripove i ta tematika osvajanja Divljeg zapada - ja sam se u to odmah zaljubio i to pogotovo u Zagora", kazao je Branko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovo je moj hobi i to me usrećuje'

Svoju prvu skulpturu - indijanski kanu napravio je s 11 godina. 'Međimurski Indijanac', kako ga zovu, svoje figure izrađuje svakog dana nakon posla, a za jednu mu je potrebno i više od 100 sati rada. Primjerice, za omiljenu figuru, Zagora, trebalo mu je čak 180 sati.

"On je u doskoku, poznat je baš ovakav crtež iz stripova. Ovog Zagora sam napravio 2008. godine, a sad je u Hrvatskoj 51 godinu, no on nikad ne stari, to su junaci stripova koji ne stare", govori Branko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stripove čita i danas, a povijest, kaže, obožava pa je likovima s Divljeg Zapada pridružio i neke iz hrvatske povijesti.

"Moje likove Divljeg Zapada malo tko je poznavao pa sam odlučio napraviti nekoga koga će znati. Evo, Tuđman i Zrinski, Zrinskog nisu poznavali, ali Tuđmana jesu", pojasnio je umjetnik iz Međimurja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebna je priča osam metara dugačak i gotovo dva metra širok vikinškiratnibrod. Riječ je o njegovu posljednjem djelu i na njemu je radio osam mjeseci, a u planu ima i zaploviti njime: "Izgradnja je kasnila zbog kišnog vremena. Trebamo još jarbol, materijal je naručen i dogodine u osmom mjesecu ćemo isploviti!"

U svom dvorištu izgradio je i drvene kućice, neke od njih tek treba nastaniti likovima s Divljeg zapada. Kaže, ovo je njegov hobi i to ga usrećuje, a svi koji njegova djela žele vidjeti - dobrodošli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo