Zahtjev premijeru / Braniteljske udruge traže zaštitu 'devet poštenih imena na maloj ploči u Jasenovcu': 'Nećemo gledati kako se skida ploča'

Image
Foto: Davor Javorović/PIXSELL

'Mnogi nas pitaju imamo li u ovom slučaju opciju B. Imamo, kao i opciju C', izjavio je Đuro Glogoški vezano uz najavljeno skidanje ploče u Jasenovcu

28.8.2017.
13:30
Davor Javorović/PIXSELL
VOYO logo

"Zahtijevam, tražim i molim podršku premijera Plenkovića da nas zaštiti. Pokazao se kao državnik kad je stao u obranu ministra Marića da ne padne Vlada - tu mu skidam kapu, i tražim da zaštiti sve hrvatske branitelje, da zaštiti devet poštenih imena na maloj ploči u Jasenovcu", kazao je Borislav Barišić, predsjednik Saveza udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga na konferenciji za medije.

"Neće nas uvući u '41. ni '45. HOS je nastao '91. Bili smo jedni od kičme obrane Hrvatske, preko 700 poginulih od ukupno 6.000 pripadnika HOS-a. Ponovno tražimo od premijera da zaštiti čast poginulih. Mi imamo uporište u zakonu, a iznad svih imamo moralno uporište. Nećemo sjediti i gledati kako se skida ploča. Zna se što su fašisti radili - osnivali koncentracijske logore, mi nismo nikog mučili, ubijali, proganjali. Neka ostave '41. na miru, nekla se bave gospodarstvom, da djeca ne odlaze. Ne može nitko uzeti gumicu i obrisati - mi smo hrvatski branitelji", izjavio je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Udruge stopostotnih ratnih vojnih invalida I.skupine Đuro Glogoški kazao je da postoje i druge opcije, koje su u okviru zakona.

"Izjave Pupovca, Štromara i Radina da su obilježja HOS-a fašističke oznake, nije to problem, problem je to što govore saborski zastupnici, potpredsjednici Vlade i Sabora. Vidjeli smo što je predsjednik Vlade učinio prije par mjeseci, očekujem da se očituje je li izjava Štromara stav hrvatske Vlade. Mi znamo što piše u zakonu i Ustavu, tko je izvršio agresiju. Koga to Pupovac zastupa u Hrvatskom saboru? Nije otišao ni u jednu obitelj poginulog hrvatskog branitelja srpske nacionalnosti", kazao je Glogoški.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatski branitelji imaju jasan stav, ne želimo da političke ucjene idu preko leđa hrvatskih branitelja. Mnogi nas pitaju imamo li u ovom slučaju opciju B. Imamo, kao i opciju C", najavio je Glogoški, odgovorivši na pitanje naše reporterke da su daljnje opcije u okviru zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako voliš
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo