KOLUMNA IVE ANIĆA / Branitelji kao SUBNOR prije 40 godina: Rušite svete krave države!

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL, RTL

Ministarstvo hrvatskih branitelja ovih je dana izvijestilo da imamo 508 tisuća branitelja, od kojih 440 tisuća živih

10.10.2019.
14:10
Patrik Macek/PIXSELL, RTL
VOYO logo

Na današnji dan, sada već daleke 1981. godine, svoju karijeru preko lokale radio stanice počela je skupina studenata glumačke akademije u Sarajevu, a zapravo skupina mladosti koja se dobro zezala sa sobom i sa svijetom u kojem se afirmirala. "Top lista nadrealista" za koji mjesec ući će u TV studio Sarajevo i više ništa neće biti isto u svijetu kakvog smo poznavali. Nadrealisti su tako, vjerujem svim srcem svjesno, promijenili povijest na ovim prostorima i zauvijek mojoj generaciji srušili sve autoritete, srušili sve dogme i pokazali svijet koji je krut i zakopčan, svijet kojem se zapravo trebaš od srca samo smijati. 

Smijala se cijela tadašnja Jugoslavija Neletu i Đuri koji su izvrtali krutu jugoslavensku stvarnost i koji su ruglu izložili sve neupitne autoritete tog vremena, od milicije do Saveza komunista. Smijala se cijela Jugoslavija momcima koji su svoj talent i zezanciju prenijeli na male ekrane i srušili u svojim skečevima sve što se srušiti dalo, vlast koja je bila duboko korumpirana i nesposobna, s posebnim naglaskom na generacijske razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SUBNOR je oštro prosvjedovao

Generacijske razlike bile su ključ tog vremena. Tadašnja vlast kojoj su se dogodili "Nadrealisti" očekivano nije razumjela tu mladost koja se neočekivano hrabro i nevjerojatno drsko suprotstavila njihovoj krutoj stvarnosti. Stvari su očekivano poprimile dramatične razmjere no sve se događalo odveć brzo i ono što je bilo očekivano i dogodilo se. Javnost je stala uz "Nadrealiste" koji su svoju generaciju otkrili krutoj jugoslavenskoj dogmi, generaciju rocka i generaciju koja više nije mogla podnositi autoritete. Tadašnji SUBNOR (Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata) oštro je prosvjedovao zbog zezanja s državom, poretkom i neupitnošću domovinskog, pardon, narodnooslobodilačkog rata, na noge su se dizali svi kojima je učmalost bivše države donosila političku ili egzistencijalnu korist, snebivala se generacija naših očeva i majki drskosti te mladosti koja nije imala respekta prema nikom.

VEZANI ČLANAK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svijet se mijenjao velikom brzinom, a "Nadrealisti" su mijenjali ovaj naš, svijet koji nije razumio satiru i zezanciju. Vlasti Jugoslavije cenzurirali su i zabranili prvu epizodu "Nadrealista" koja nikada i nije prikazana kasnije, a radilo se o parodiji na crtani serijal koji je tada bio iznimno popularan "Put u središte zemlje Julesa Verna". Po verziji "Nadrealista" Vernove putnike u središtu zemlje dočekao je carinik jugoslavenske carinske službe. Cariniku nije jasno zašto Nele i Đuro žele ući u središte zemlje koje tone pod more pritisnuto dugovima i inflacijom. Satira na stanje u Jugoslaviji bila je očigledna i vlasti su stopirale epizodu koja će se prepričavati diljem Jugoslavije usmenim putem i postati svojevrsni urbani mit mladosti i generacije koju su "Nadrealisti" osvojili na prvu.

U toj istoj cenzuriranoj epizodi Nele i Đuro posjećuju dječji vrtić "Složna braća" u kojemu djeca predškolske dobi uče vjeronauk podijeljena na srpsku, bošnjačku i hrvatsku u zasebnim prostorijama vrtića. Katolički svećenik u jednoj, pravoslavni u drugoj, a hodža u trećoj, blagoslivljali su kruh dok su djeca oko njih skrušeno izgovarala molitve. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eskimi i pingvini, etnički sukobi na sjeveru Švedske, Albanci koji iz samilosti zapošljavaju Šveđane, podjela Sarajeva na istočno i zapadno, familija Bjednić koja umire od gladi u nagradnom kvizu, šatorska naselja za izbjeglice, i na koncu sam rat koji će se dogoditi godinu kasnije, postale su mitske epizode satire ondašnje Jugoslavije, ali su i prokleto zloslutno predvidjele ono što nas očekuje. "Nadrealisti" su tako postali od satiričara vizionari i danas se vode ozbiljne studije tih legendarnih epizoda koje su niti godinu kasnije nažalost postale naša stvarnost.

508.605 branitelja

"Nadrealiste" je, ne zaboravimo, i to je najsmješnije u ovoj priči, proslavila upravo  vlast koju su ismijavali, a koja se pjenila na činjenicu da ih zeza mladost čitave Jugoslavije. Cenzuriravši te prve epizode vlast u Jugoslaviji stvorila je urbani mit, mit koji se prenosio usmenim putem stvorivši od "Nadrealista" heroje, heroje čije će se video trake gledati piratski po svim domovima bivše države, a smijeh odzvanjati istom u tolikoj mjeri da će ga dobro čuti oni kojima se ljudi smiju, oni na vlasti koji se nisu znali smijati na svoj račun. Istinabog, nije se niti očekivalo da će se vremešni ratni veterani SUBNOR-a znati smijati na svoj račun, kao i tadašnji vrh JNA, no Jugoslavija se smijala i to otvoreno slušajući Neleta Karajlića koji je otvoreno i javno parodirajući tadašnji Dnevnik iznosio brojke ukupno živih sudionika Narodnooslobodilačkog rata, a tada veterana s izdašnim mirovinama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako nas je ovih dana izvijestilo Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje je održalo okrugli stol o mirovinama hrvatskih branitelja, saznali smo kako po službenoj evidenciji imamo istih točno 508.605, od kojih je gotovo 440 tisuća živih. Kako, na žalost, "Nadrealista" više nema, kao ni bilo koga tko bi se zezao s tim brojkama u kakvim satiričnim prilozima, ostaje nam samo da se nasmijemo za svoj račun tolikoj prokletoj sličnosti u razmaku od trideset godina s kojom bi se zaista trebalo zezati. Ista zadrtost, isto glorificiranje, isti i slični neupitni pijedestali, proslave, obilježavanja, ista agresivnost prema bilo kome tko se usudi smijati se barem toj količini sudionika, jedina je izgleda konstanta na ovim prostorima. 

VEZANI ČLANCI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarno i nadrealno, tako se po tko zna koji put pokazalo kao jedina konstanta u našim životima koje određuju oni koji se ne znaju zezati na svoj račun. No današnja mladost, kao i ona nekoć naša, mora se zezati. Mora rušiti autoritete koje im postavlja društvo, društvo koje preuzima iste principe i iste dogme kako bi trajno egzistiralo po sistemu ugroze i beneficije, davnih zasluga i priznanja, obilježavanja i tabua u koje se ne smije dirati. 

Nisu ni pripadnici SUBNOR-a nekad, a ni današnji veterani svete krave

Niti su pripadnici SUBNOR-a, niti su ovih 508.605 današnjih veterana svete krave, kao što svete krave nisu institucije države, njeni represivni i medijski aparati, fantomske ugroze koje stvaraju i vjernost domovini. Na koncu nije ni sama domovina sveta krava da joj se čovjek, ako ništa drugo, ne smije otvoreno smijati. A smijati se svim tim ljudima treba, njihovoj ozbiljnosti kada obilježavaju, kada dokazuju svoju vjernost zastavi, domovini, patriotizmu i upravo tu ozbiljnost treba shvaćati neozbiljno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušite autoritete. Rušite sve te njihove estetske morale i nihilizam kojim vas intelektualno siluju. Rušite njihove opsesivne neupitnosti, njihove kulise nedodirljivosti, njihove društvene tabue i kič koji vam prodaju pod kvalitetu.

Rušite sve koji vam agresivno nameću svoje norme i pravila, a pritom sve te norme i pravila pred vašim nosom krše, sve one koji vam kreiraju život i pravila ponašanja. Zezajte se otvoreno sa svima koji vjeruju da su svete krave, zezajte se na koncu sa svima koji se trude da vaš kompletni život bude u sjeni velikih domovinskih ratova koji nikada ne prestaju na ovim prostorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rušite takve autoritete i rušite ih onim čime su nas davno naučili "Nadrealisti". Rušite ih smijehom, i rušite ih zezancijom. 

Jedino tako i na taj način ta će brojka od 508.605 tisuća imati smisla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo