oduzeli im zemljište /

Braća iz Đakova ispred Ministarstva poljoprivrede doveli pet bikova u znak prosvjeda

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Policija je nedugo nakon njihova dolaska stigla ispred ministarstva i ispred bikova stavila ogradu pod naponom, a braća su izjavila kako se odande neće maknuti dok ih barem ne prime u ministarstvo i razgovaraju s njima

2.7.2015.
12:52
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Ispred ministarstva poljoprivrede u Vukovarskoj ulici danas ujutro se pojavilo pet bikova.  

Iako su prolaznici i djelatnici ispočetka bili zbunjeni, ispostavilo se da su bikove dovezla trojica braća iz Đakova - Zoran, Goran i Saša Markić.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ovaj način prosvjeduju zbog oduzimanja poljoprivrednog zemljišta na natječaju agencije za poljoprivredno zemljište.

Naime, braća Markić na svom imanju drže 800 goveda (krava i bikova sorte šarola ) i za to im je potrebna velika površina poljoprivrednog zemljišta na kojem bi se bavili ratarstvom kako bi osigurali hranu za svoje životinje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako kažu braća Markić, na natječajima im je odlukom agencije za poljoprivredno zemljište trebalo biti dodijeljeno još dodatnih 190 hektara zemlje, ali oni su na natječajima izgubili prvo 65 hektara 2010. godine, a sada još dodatnih 82 hektara, piše Jutarnji.hr. 

"Nismo više mogli izdržati ovakvu nepravdu i jutros smo u dva ujutro odlučili krenuti u Zagreb sa svojim bikovima i spremni smo ostati ovdje dok se naš problem ne riješi. Mi smo, kao veliki proizvođači, izgubili zemlju iako je imamo u zakupu već 20 godine i dijelom smo suvlasnici te državne zemlje. No, ono što nas boli je da je ta zemlja dodijeljena bivšem direktoru propale Đakovštine Hrvoju Ciganoviću koji nema ni jedno grlo stoke. Zar je to moguće?! - rekao nam Saša Markić za Jutarnji.

Policija je nedugo nakon njihova dolaska stigla ispred ministarstva i ispred bikova stavila ogradu pod naponom, a braća su izjavila kako se odande neće maknuti dok ih barem ne prime u ministarstvo i razgovaraju s njima. 

Braća Markić kažu da im je najavljeno kako će uskoro obići i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Agencije za poljoprivredno zemljište Blaženka Mičević uskoro bi trebala održati presicu na kojoj će pojasniti kako je došlo do problema u prošlom natječaju o dodjeli državnog zemljišta kada su seljaci dobivali nogometna igrališta i naplatne kućice na autocesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo