'REKAO JE TO NA NAJGORI NAČIN' / Božo Kovačević otkrio u čemu je Milanović pogriješio i zašto Dodik nije izgledao kao da mu je ugodno zbog podizanja optužnice

Image
Foto: BORUT ZIVULOVIC/F.A. Bobo

Bosna i Hercegovina jest protektorat, ali međunarodna zajednica htjela je protektorat ukinuti još 2008, govori vanjskopolitički analitičar i suosnivač Foruma za vanjsku politiku Božo Kovačević

14.8.2023.
12:41
BORUT ZIVULOVIC/F.A. Bobo
VOYO logo

"Dodik nije izgledao kao da mu je ugodno, mislim da je svjestan da možda više neće moći biti predsjednik Republike Srpske", kaže vanjskopolitički analitičar i suosnivač Foruma za vanjsku politiku Božo Kovačević, komentirajući podizanje optužnice protiv Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, javlja N1.

Dodik svojim djelovanjem dovodi u pitanje Aneks 10 Daytonskog sporazuma, koji definira ulogu i ovlasti međunarodnog predstavnika, a koji je supotpisala i sama Republika Srpska, ističe Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ČEKA SE POTVRDA SUDA /

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika, prijeti mu i do pet godina zatvora, a za sobom povukao direktora službenog glasila

Image
ČEKA SE POTVRDA SUDA /

Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu protiv Dodika, prijeti mu i do pet godina zatvora, a za sobom povukao direktora službenog glasila

Protektorat, a ne kolonija

Reakciju hrvatskog predsjednika na samo dizanje optužnice i nazivanje Christiana Schmidta "umirovljenog njemačkog političara koji provodi kolonijalnu vlast", također je komentirao Kovačević.

“Milanović je ono što se može reći na sto načina rekao na najgori,” govori Kovačević te nadodaje, “Bosna i Hercegovina jest protektorat, ali međunarodna zajednica htjela je protektorat ukinuti još 2008. To se do sada nije dogodilo zbog političke nestabilnosti BiH koju UN i dalje smatra prijetnjom regionalnoj sigurnosti. Ne znam čemu pridonosi nazvati to kolonijalnom upravom.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Istina i laži o Dodiku na Hvaru: Je li prekršena procedura i zašsto ga je Milanović uopće zvao?

Europska unija preuzima glavnu ulogu

No, sam model prisutnosti međunarodne zajednice u BiH nije savršen i u budućnosti će se ipak mijenjati, predviđa Kovačević. Glavni problem Kovačević vidi u činjenici da imenovanje visokog predstavnika na znanje primi i Vijeće sigurnosti, što se u Schmidtovom slučaju nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Očito zapadne savjetnice više ne vjeruju u mogućnost konsenzusa s Ruskom Federacijom, i za očekivati je da će vodeću ulogu u osiguranju mira, stabilnosti i reformi u BiH preuzeti Europska unija”, zaključuje Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo