BOŽINOVIĆ SE NADA DA ĆE DIPLOMACIJA RIJEŠITI MIGRANTSKU KRIZU: / Kaže da nema potrebe slati vojsku na granice

Image
Foto: AFP/Pixsell

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je sastanak sa svojim kolegama iz Europske unije kako bi našli diplomatsko rješenje novonastale migrantske krize na granicama Grčke i Turske

2.3.2020.
19:35
AFP/Pixsell
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je poručio kako nema potrebe slati vojsku na naše granice kako bi spriječila prodor migranata koji su pušteni iz Turske prema Europi, iako za to postoji zakonska mogućnost. Dodao je kako situacija na hrvatskim granicama nije različita te da policija radi svoj posao i suočava se s ilegalnim migrantima već gotovo tri godine.

Image
STIŽE 75.000 IZBJEGLICA, A PRIJETI JOŠ GORI SCENARIJ: /

Stručnjak tvrdi da Erdogan ipak ima problem i otkrio koliko Hrvatska ima vremena

Image
STIŽE 75.000 IZBJEGLICA, A PRIJETI JOŠ GORI SCENARIJ: /

Stručnjak tvrdi da Erdogan ipak ima problem i otkrio koliko Hrvatska ima vremena

Diplomatski smjer

"Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija na grčkoj i bugarskoj granici, prema Turskoj. Mi smo u intenzivnim kontaktima s kolegama na svim razinama. Jedan smjer kojim idemo je sigurno diplomatski smjer. Uostalom, sutra će predsjednik Europskog vijeća, predsjednica Europske komisije i predsjednik Europskog parlamenta doći na grčku granicu, da se uvjere u stanje stvari. Istodobno se vode razgovori s Turskom stranom - to je taj diplomatski dio posla. Cilj je vratiti se u okvire sporazuma EU – Turska iz 2016. godine", rekao je Božinović, prenosi Večernji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slična situacija i 2015.

Ministar je uvjeren kako će diplomacija ostvariti svoje ciljeve te je najavio skori sastanak sa svojim kolegama iz Europske unije kako bi raspravili o zaštiti vanjskih granica. Božinović je podsjetio kako je do prošlog migrantskog vala, 2015., došlo zbog slične situacije kada je Grčka propuštala migrante preko svog teritorija.

"To je jedini način kako spriječiti da se ponovi scenarij iz 2015. i 2016. godine. Danas su se ne samo Grčka već sve države na tzv. zapadnoj balkanskoj ruti vrlo jasno odredile prema zaštiti svojih granica", smatra Božinović i dodaje kako će se Hrvatska angažirati u zaštiti europskih granica, no ponovio je da se pitanje migrantske krize može riješiti zajedničkom europskom politikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo