OBJAVLJENA SU NOVA PRAVILA ZA GRANICE: / 'Ako se svi budu držali mjera ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost'

Image

'Ono što je intencija odluke jest da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci,

10.5.2020.
15:09
VOYO logo

Nacionalni stožer civilne zaštite jučer je donio odluku da se, u sklopu popuštanja epidemioloških mjera, od danas otvore granice, ali uz određene uvjete i poštivanje propisanih mjera. Time hrvatski državljani mogu slobodno ulaziti i izlaziti iz zemlje, dok stranci mogu ući u Hrvatsku samo zbog neodgodivih osobnih ili poslovnih razloga.

Na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera, voditelj Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pojasnio je odluku o otvaranju granica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRANICE SE OTVARAJU, ALI NEĆEMO BAŠ MOĆI PUNO PUTOVATI: /

Sloboda ovisi o više stvari, Božinović je otkrio sve detalje

Image
GRANICE SE OTVARAJU, ALI NEĆEMO BAŠ MOĆI PUNO PUTOVATI: /

Sloboda ovisi o više stvari, Božinović je otkrio sve detalje

Moguća i testiranja na granici

"Jučerašnja odluka je omogućila hrvatskim državljanima izlazak i ulazak na teritorij RH, kao i sve ostale kategorije koje se spominju u odluci, sukladno striktnim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ono što je intencija odluke jest da se omogući prekogranična gospodarska aktivnost, poslovni sastanci, da se omogući kada postoji gospodarski interes za RH da se takve aktivnosti na neki način puste da ljudi dođu, investiraju, da se koliko god moguće u ovoj situaciji gospodarstvo aktivira", kazao je Božinović.

Dodao je da su mjere striktne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se svi budu držali mjera ne bi trebalo biti razloga za zabrinutost, a ako ne, onda se može i taj režim dodatno regulirati uključujući i testiranja", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko ne bude imao valjan razlog, neće ući u državu

“Što se tiče gospodarskog interesa to je lako pokazati s dokumentom iz kojeg se vidi da ste vlasnik firme ili broda, nečega gdje postoji osobni interes ali i interes RH. Što se tiče osobnih razloga, oni mogu biti različite prirode, ali tu se prije svega radi o tome da se ljudima omogući ukoliko postoje osobne situacije, a to je recimo prisustvo sahrani člana obitelji i slično”, objasnio je ministar.

Tko ne bude imao valjan razlog, dodao je, sigurno mu se neće dopustiti ulazak u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Granična policija na temelju uputa koje su vrlo detaljne i od strane epidemiološke struke će kao i uvijek, jer to je njen posao, procjenjivati opravdanost ulaska u RH. Osim toga, za sve slučajeve jer ne možete predvidjeti svaku situaciju, otvorena je posebna mail adresa Uprave za granicu i Ravnateljstva policije gdje se građani i stranci mogu unaprijed informirati o tome ispunjavaju li ulazak u RH”, istaknuo je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Moramo biti svjesni da se radi o novom normalnom'

"Moramo biti svjesni da se radi o novom normalnom. Pred nama je razdoblje u kojem nemamo usporednih pokazatelja da bismo mogli reći da će sve biti onako kako je zamišljeno jer jedino je izvjesno da je interes svih nas da faza normalizacije ide u smjeru sve većeg liberariziranja i povratka na rad i djelovanje onako kako je to bilo prije. Sve što smo postigli postigli smo zajedno, sve što je pred nama ovisit će o svima nama”, kazao je Božinović objašnjavajući okolnosti popuštanja mjera i donošenja odluke o otvaranju granica.

Osim toga, Božinović je danas objavio da se ukidaju i propusnice za kretanje između županija, odnosno napuštanja mjesta prebivališta, izuzev za otok Brač. Uspostavlja se i međugradski promet putnika te otvaraju se autobusni i željeznički kolodvori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo