U RTL Direktu / Božinović o policajcu suspendiranom zbog snimke: 'To je odavanje podataka'

Ministar je komentirao i inicijativu da izdavanje vozačkih dozvola od MUP-a preuzme HAK

20.11.2019.
23:12
VOYO logo

Prema podacima bosanskohercegovačke policije, od početka 2018. do danas u BiH je ušlo 60.000 migranata, a zadržalo ih se samo 15.000. To bi značilo da njih 45.000 ili čak 75 posto ipak prođe ispod radara hrvatske policije i nastavi put prema Europskoj uniji. 

Gostujući u RTL Direktu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako se nikako ne može složiti s tim brojkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da ne mogu jer se ne mogu usporediti s podacima svih zemalja u okružju. Kad bi to bili podaci i brojke koje bi išle iz Grčke, preko Makedonije, Albanije i Srbije, onda bi to možda bila brojka, tu negdje, no ako nemate nigdje te podatke, a Grčka je članica EU-a i ima obvezu...", rekao je Božinović, dodavši da je broj onih koji ulaze u Hrvatsku "sigurno malen".

"Znamo da je ove godine u Italiju, koja je glavna ruta za migrante koji su u BiH, ušlo njih negdje manje od 2000, u Austriji je taj broj bitno pao, sad uglavnom dolaze iz Rumunjske, Mađarske, Slovačke."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema naznaka o smanjenju ulazaka migranata

Prema podacima MUP-a, policija je, kaže Božinović, dosad 17.000 puta postupila, no to ne znači da je i 17.000 osoba ušlo.

"Mnogi prelaze više puta, ne uspijevaju svaki put, a svaki se postupak registrira", objasnio je Božionović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazi zima pa se postavlja pitanje hoće li migrantski pritisak popustiti ili pak s druge strane nemaju u BiH adekvatan smještaj pa će, htjeli, ne htjeli, morati dalje. 

"To mogu biti dva pristupa. Činjenica je da imamo 166-postotno povećanje i ne mogu, zima još de facto nije počela, no posljednjih dana nema naznaka smanjenja, brojke se drže na razini onoga što je bilo ove godine", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da policija sve lakše poseže za oružjem. Nekidan je jedan migrant teško ranjen, a u takvim slučajevima policijska priopćenja budu "smušena".

"Dobro, to je jedan incident. Priopćenja nisu bila smušena, morate razumjeti da ne može baš policija kao vi u medijima govoriti stvari koje nisu provjerene. Provode se i određene radnje kojima rukovodi DORH ili policija provodi izvide i vi po zakonu ne možete dati više informacija. Što se tiče istraživanja, došlo je do nenamjernog korištenja, odnosno slučajnog opaljivanja i ranjavanja migranta koji je, prema zadnjim informacijama stabilno, i više nije u životnoj opasnosti. Policajac se u tom trenutku našao sam sa skupinom od 20-ak migranata i s obzirom na to da nije imao vizualnog kontaka s kolegama htio je opaliti dva metka u zrak kako bi dozvao kolege, što je standardna procedura. Kad je to učinio, s obzirom da je krajnje nepristupačan teren, dodatno otežan vremenskim uvjetima, on se okliznuo i nije uspio zakočiti te je došlo do opaljenja", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i slučaj policajca koji je suspendiran jer je otkrio zataškavanje prometnog prekršaja koji je napravio zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić, o čemu je RTL prvi izvijestio i objavio tu snimku. 

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To su postupci koji su u tijeku, u skladu s pravilima koja postoje ne samo u policiji, nego bih rekao u svakoj tvrtki. Radi se o sumnji u odavanje podataka i naravno da je to policija inspicirala. Što se tiče službenika, on je također u skladu s postupkom udaljen, što ne znači da je dobio otkaz. Tu će sve pokazati disciplinski posutpak, možda i kazneni, no u ovom trenutku mi ne znamo, postoji istraživanje", rekao je Božinović.

"Zviždač je jedna od drugih kategorija, vi da biste bili zviždač prvo koristite sve zakonom propisane radnje, prvo prijavite svojim nadređenima, postoji prvo unutarnja kontrola pa vanjska kontrola...", objasnio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U javnosti se pojavila inicijativa da izdavanje vozačkih dozvola od MUP-a preuzme HAK.

"To je HAK-ova inicijativa, što se nas tiče, možemo razgovarati, ja sam naložio suradnicama da sjednu s ljudima iz HAK-a. Bitno je da se u svemu standard koji danas postoji ničime ne umanji. No ništa još nije dogovoreno ni odlučeno", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo