nakon sjednice / Božinović o Fortenovi, Majkama Srebrenice, ali i šeiku. 'Sastao bi se s premijerom? Ne znam'

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Ne bi bio presedan da se na temelju onoga što se može naći, pročitati i čuti pokrenu određene radnje', rekao je Božinović na pitanje ima li DORH temelja da pokrene istragu o Fortenovi

10.11.2022.
13:23
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

"Vama je potpuno jasno da u ovoj fazi kad zasjeda Vijeće, prikupljaju se informacije, nitko vam ne može dati konkretan odgovor s obzirom na činjenicu da su postupci u tijeku. Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova, na temelju onoga što je dostupno iz javnih i ne samo iz javnih izvora u koordinaciji s DORH-om će se vidjeti ima li i kada bi postojale okolnosti koje bi uključile aktivnost te dvije institucije", komentirao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sjednice Vlade, a oko Fortenove.

Na pitanje očekuje li vlada da DORH djeluje po službenoj dužnosti odgovara:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moje razumijevanje kako radi tužiteljstvo ne samo u Hrvatskoj, da na temelju svih indicija koje mogu biti i prijava i otvoreni izvori se može krenuti u određene aktivnosti ne bi bilo prvi put."

Na pitanje novinara da je iz DORH-a već dva puta priopćeno da očekuju kaznenu prijavu, odgovorio je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja vam kažem da ne bi bio presedan da na temelju onoga što se može naći, pročitati i čuti u javnom prostoru da se pokrenu određene radnje", rekao je Božinović pa je na pitanje misli li da DORH ima temelja da pokrene istragu, odgovorio: "Ne želim govoriti što treba raditi DORH ili bilo koja druga institucija. Policija se temeljem onog što je meni poznato na neki način obratila DORH-u. Policija i DORH koordiniranju u najvećem broju slučajeva aktivnosti tako da je državno odvjetništvo ono koje i u fazi izvida može davati naloge policiji", kazao je Božinović pa dodao da ne zna na što se policijsko obraćanje DORH-u odnosilo.

"Međutim, mislim da je ovo tema oko koje sve nadležne institucije trebaju sjesti i vidjeti što i kako", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i situaciju na relaciji udruge Majke Srebrenice i predsjednika Milanovića:

"Znamo kako je nastala ta udruga, što je bio njezin cilj i zapravo u potpunosti je posvećena otkrivanja i procesuiranju svega onoga što je vezano za genocid u Srebrenici tako da mi ovo ne djeluje kao tema kojom su se bavile majke Srebrenice ranije. Ne znam kako bi se to povezalo s onim što je izvorni cilj, svrha i način djelovanja te udruge", rekao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li bilo drugih kontakata vezano uz najavu investitora da dolazi u Hrvatsku i traži sastanak s Plenkovićem, Božinović je kratko odgovorio: 'Ne znam'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo