POSLAO PORUKU / Božinović nakon uhićenja maloljetnika (16): 'Dobro je imati jedno oko na tome gdje su i što rade djeca'

Image
Foto: rtl

Uz premijera, Interliber je posjetio i Davor Božinović koji je u izjavi za medija također komentirao jučerašnju tešku nesreću Marija Banožića. Poručio je kako će se više informacija znati nakon kriminalističkog istraživanja

12.11.2023.
14:18
rtl
VOYO logo

Nakon izjave premijera Andreja Plenkovića, medijima se obratio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na press konferenciji na Zagrebačkom velesajmu.

Osvrnuo se na jučerašnju tešku nesreću koju se skrivio Mario Banožić u kojoj je poginuo otac dviju djevojčica i privođenje maloljetnica zbog sumnje na terorizam. Kazao je kako još uvijek nije poznato koliko je brzo Banožić vozio niti je li bio alkoholiziran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jučer je bio očevid, a sada kriminalistička istraga ide svojim tijekom. Sukladno kazneno postupku. Oni koji imaju sve informacije u ovom trenutku su policija i državno odvjetništvo i s javnosti će podijeliti informacije", kazao je Božinović.

Na pitanje kako to da prvi čovjek policije ne zna više detalja o slučaju, odgovorio je da on ne izbjegava nikakav odgovor, ali da se takve informacije njemu ne podnose o kriminalističkom istraživanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'STANJE I DALJE ZABRINJAVAJUĆE' /

Plenković: 'Posjetit ću Banožića u pravom trenutku. Sutra počinjemo konzultacije za novog ministra'

Image
'STANJE I DALJE ZABRINJAVAJUĆE' /

Plenković: 'Posjetit ću Banožića u pravom trenutku. Sutra počinjemo konzultacije za novog ministra'

Upitan je i o uhićenju dvoje maloljetnika koji su osumnjičeni za terorističke aktivnosti putem online platformi te za širenje nasilne i ekstremističke propagande.

"Radi se o jednom međunarodnom kriminalističkom istraživanju u kojem je hrvatska bila važna karika. Naravno da je okupila više zemalja. Mi smo u našem mandatu jako podigli međunarodnu policijsku suradnju s drugim državama", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče uhićenih osoba i u istražnom zatvoru to su maloljetnici. Ono što je poruka ove akcije je da je međunarodna policijska suradnja iz dana u dan učinkovitija. Mladi ljudi znali, ne znali, svjesno i nesvjesno povezuju se s raznim ideologijama koje su povezane s nacizmom i stvara se mržnja prema osobama drugih nacionalnih i religijskih pripadnosti", dodao je o poslao poruku svima mladima i njihovim roditeljima o tome što prate na Internetu.

"Poruka mladim ljudima i roditeljima je imati jedno oko gdje su i što rade djeca, pogotovo kada se zatvore djeca sama sa sobom i s Internetom jer ih to može uvesti u zonu kriminala, u ovom slučaju kriminala s međunarodnom dimenzijom", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Božinović nije komentirao što su točno uhićeni maloljetnici radili, osim da su uhićeni zbog sumnje na terorizam.

"Kad ovaj slučaj bude napredovao, onda će se znati i više informacija. Ovo je bio cilj isto da se pokaže poruka što su dovele društvene mreže i neprihvatljive ideologije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo