stanje na granici / Božinović: 'Bilo je nekih manjih sporadičnih incidenata, hrvatska policija ne primjenjuje nasilje'

Tvrdi kako na granici ma dovoljno policije te da se već nekoliko dana prati gibanje kod graničnog prijelaza Maljevac

24.10.2018.
18:42
VOYO logo

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović bio je gost RTL-a Danas i komentirao situaciju s migrantima koji su probili jedan kordon bosanskohercegovačke policije, došli do hrvatske granice gdje ih je zaustavila hrvatska policija. 

"Prema mojim informacijama u ovom trenutku je 150 do 200 migranata uz granični prijelaz. Između njih i hrvatske policije nalazi se 50-ak pripadnika granične policije BiH tako da ima dovoljno snaga i jedne i druge policije da sprječe nasilni ili ilegalan ulazak u RH", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako na granici ma dovoljno policije te da se već nekoliko dana prati gibanje u području graničnog prijelaza Maljevac. "Ovo je situacija koja nije iznenadila hrvatsku policiju, kao što je nije iznenadio ni jedan događaj u posljednjih godinu dana. Hrvatska policija provodi zakon, RH ima svoju granicu i zakone", kazao je.

Osvrnuo se i na policajce koje su migranti ozlijedili kamenjem.  "Hrvatski policajci, to je važno reći, ne primjenjuju metode nasilja. Njihov posao je da odbiju svaki pokušaj ilegalnog ulaska u teritorij RH. To radi svaka granična policija na svijetu koja ne dopušta da se izvan prostora koji su predviđeni za legalan ulazak na državni teritorij dopusti bilo kakvo gibanje, pogotovo ono za nelegalni prelazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska policija je tu, dva dana se događaju ova kretanja iz smjera Velike Kladuše i Bihaća, niti jedan od migranta nije ušao u RH. Bilo je nekih manjih sporadičnih incidenata što je očekivano u situaciji kada ljudi koji su prešli 1000 ili dvije tisuće kilometara prvi puta dođu na pravu granicu koja se čuva.

Hrvatski policajci su dobro, ne radi se o nikakvim ozbiljnijim ozlijedama. Naša poruka koju ponavljamo već više od godinu dana svima koji mogu utjecati na migrantsku populaciju, kao što smo jučer u priopćenu naveli, bilo je lažnih vijesti da će hrvatska policija otvoriti granicu. To nije točno, provodimo naš i europski zakon i bilo bi dobro da se ljude koji su u jednoj teškoj situaciji uvjeri da ovo nije način na koji će ostvariti neke svoje životne želje", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi kako se granica neće zatvarati te da se neće dizati nikakvi zidovi. "Granični prijelaz je od 10 ujutro zatvoren za promet da građani mogu koristiti drugi prijelaz koji se koristi za pogranični promet. Međutim, hrvatska policija će provoditi sve ono što joj zakon nalaže jer ona ima svoju Ustavom i zakonom određenu ulogu", zaključuje Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo