BOŽIĆNO ČUDO USRED KRŠA: / Selo od samo 11 stanovnika posjetilo je 30.000 turista iz cijelog svijeta

Image
Foto: RTL/Screenshot

Božićna čarolija dogodila se usred mosorskog krša; selo od samo 11 stanovnika posjetilo je čak 30.000 posjetitelja iz cijeloga svijeta

26.12.2019.
14:09
RTL/Screenshot
VOYO logo

Usred krša Zagore niknulo je božićno selo u Dolcu Gornjem, koje je postalo turistička atrakcija pa dolaze gosti iz cijelog svijet. Lampica je gomila, gotovo dva i pol milijuna, koje bi poredane jedna pored druge bile duge 48 kilometara.

„Najprije me stavio u razmišljanje. Onda sam rekla hajmo. Probajmo. Treba naći svjećice, treba naći toliko kabela, toliko lampica i toga svega. Ali nema odustajanja, nema posustajanja jer tko ne riskira, ne profitira“, rekla je vlasnica Božićnog sela, Kristina Lučić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrabra ideja

U trenutku kad joj je suprug rekao da će ovdje na Mosoru, u zaleđu Omiša, zapuštenom selu sa svega desetak stanovnika izgraditi božićno selo Kristina je pomislila da joj s mužem nešto nije u redu. Međutim Tihomir Lučić je imao viziju i hrabru ideju koja je rezultirala noćnim čudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je njegova djedovina. Rođeni Solinjanin ni sam nije mislio da će od sela ikad išta biti. "Nikad nisam živio tu i kao mali kad bi trebali ići na selo nije mi bilo baš drago ići. Selo ima nekih 30-ak kuća 11 stanovnika, a prije 50 godina prema pričama starijih, bilo je samo 70 djece u tih 11 kuća. A mi danas imamo više zaposlenika nego što je stanovnika u selu“, rekao je Lučić za RTL.

Zaposlenih je više nego stanovnika, a životinja je barem pet puta više. Sa životinjama je, zapravo, sve i počelo. Sve se može opisati poput božićnog zoološkog vrta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem sa sustavom

No, ni u ovom slučaju nije se moglo izbjeći nefunkcioniranje sustava.

„Ovo selo ne može podržati tu količinu struje, zato imamo dva agregata od 45 kilovata i tako imam struju. Probali smo pričati s Elektrom ali na žalost nemaju novca da mogu promijeniti kablove i napraviti trafostanicu... mi smo im nudili varijantu da ćemo im mi izaći u susret na način da naša firma plati tu trafostanicu i kad mi potrošimo struje koliko košta trošak te trafostanice i tih kablova da nam tad počnu naplaćivati tu struju međutim ni to ne ide“, ispričao je Lučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vode trenutno imaju, ali nije uvijek bilo tako. "Pa imali smo problema, od ceste, do struje, vode, dobili smo tek gradski vodovod prošle godine, uopće nismo ni pitku vodu imali“, rekao je Lučić.

Mnoštvo turista

Ovo im je druga godina da rade, ni sami ne znaju koliko su novca i živaca utukli, a posjetitelja ima čak i iz Abu Dhabija, Novog Zelanda. Preko tjedna ih je 500-injak po danu, vikendom i četiri puta više.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Pomoći prevelike nema, prve godine nismo imali od nikoga niti financijsku pomoć, a evo ovu godinu TZ grada Omiša je uistinu izašla u susret sa samom promidžbom, dapače i od njih smo imali financijski 14.000 kuna i TZ Splitsko dalmatinske-županije nam je ove godine uplatila 15.000 kuna“, rekao je Lučić.

Doduše, država im je poslala pet različitih inspekcija u tri dana. Stanovnicima je drago da im se u njihovu selu dogodila ova Božićna priča. Živahno je, ne samo tih mjesec dana, jer dva mjeseca prije i dva mjeseca kasnije Lučići kite i raskićuju stabla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko u čuda vjeruje, taj čuda i stvara i mislim da je uistinu to tako. U selo od 11 stanovnika dovest 30 tisuća posjetitelja mislim da je to uistinu dokaz da se sve može, nema toga što se ne može“, kaže Kristina.

Žao joj je što mladi odlaze

Dodaje kako najviše uživaju u reakciji djece. "Reakcija djece kad ih ja čujem da trče put Djeda Božićnjaka i viču Djedice, djedice. Ta cika, vriska, djeca su mi broj jedan.“ Nada se da brojka ipak neće ostati konačna što se tiče povratnika na selo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Meni je žao što mladi odlaze iz sela i kažu da u kamenjaru i šikari nema života. Ima. Kad bi barem još 4-5 obitelji došli koji su isto povratnici ali koji tu žele isto napraviti nešto za svoj zaselak i kad bi se skupili sigurno bi napravili još puno više“.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo