a što građani poručuju? / Božićne poruke s oltara: Od kritika zakona o pobačaju, naglaska na demografiju...

Najdalje u politiziranju otišao je sisački biskup Vlado Košić, izabravši na Božić govoriti o Zakonu o pobačaju

25.12.2018.
18:41
VOYO logo

Jedan od najvećih kršćanskih blagdana proslavljen je diljem svijeta. Zajedništvo, tolerancija, blagost - u svim propovjedima, ali i poziv da na Božić shvatimo kako je raznolikost blagoslov. 

Božić su stotine tisuće vjernika u Hrvatskoj dočekale na polnoćkama. Od Osijeka preko Zagreba i Rijeke do Dalmacije - s oltara su odaslane poruke Vladi. Dotaknuli su se biskupi zakona o pobačaju, ali i demografske politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božić je dočekan na polnoćkama u ispunjenim crkvama diljem zemlje, a poruka s oltara zagrebačke katedrale, kako je već i običaj, bila je da bi noć Isusova rođenja u ljudima trebala iznova buditi životnu nadu.

"Ovo je noć koja obnavlja želje za boljim životom i svijetom u kojem se ljudi više međusobno poštuju i u kojem vlada pravednost", poručio je Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na istome se tragu nastavilo i na božićno jutro - uz prisustvo premijera i predsjednika Sabora, pa i uz odsviranu državnu himnu - kardinal je govorio kako Božić povezuje i zbližava, s pogledom i do drugog kraja svijeta.

"Molimo za mlade i sve koji traže posao, posebno u našoj Domovini. Molimo za razumijevanje, dijalog i zajedništvo u hrvatskom društvu. Molimo za sve potrebne u Domovini i svijetu, za zahvaćene prirodnim nesrećama u dalekoj Indoneziji", nadodao je Bozanić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nazvavši Isusa migrantom koji želi emigrirati u srca ljudi, splitsko-makarski nadbiskup u katedrali svetog Dujma dotaknuo se i politike, opisujući čime je sve obilježena hrvatska današnjica. Najdalje u politiziranju otišao je sisački biskup Vlado Košić, izabravši na Božić govoriti o Zakonu o pobačaju.

"Za dva mjeseca će u našoj Domovini biti rasprava o novom zakonu o pobačaju. Ubojstvo djeteta se legalizira. Nažalost i tamo gdje smo mi kršćani većina u društvu. To samo znači da smo mi nedovoljno svjesni o čemu se radi. Stoga mi pastiri moramo govoriti o tome i prosvijetliti svoj narod da se bori za život a protiv smrti", kazao je Vlado Košić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suvremeni čovjek ponovno traži Boga, govorio je vjernicima u đakovačkoj katedrali nadbiskup Hranić, a  pozitivnim istaknuo da sadašnji svijet koncentrira svoju pažnju na čovjeka i njegovo dostojanstvo.

U zadarskoj katedrali svete Stošije, predsjednik HBK, nadbiskup Puljić govorio je kako su se u Isusu zauvijek uživo susreli Bog i čovjek, nebo i zemlja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U iščekivanju toga milosnoga susreta s njime, pod našim krovom, u našoj duši i obitelji, mi mu od srca kličemo - dođi, gospodine Isuse!" kazao je Želimir Puljić.

Za svijet se u božićnoj noći pojavilo istinsko svjetlo, opisao je u riječkoj katedrali nadbiskup riječki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da prosvjetljuje i onoga tko vjeruje i onoga tko ne vjeruje. Isus je umro za sve ljude, da svi imaju život u izobilju. Budući da svaki čovjek želi takav život i za njim žudi, Božić dira srce svakog čovjeka", poručio je Devčić.

A takvih, univerzalnih poruka nikada nije previše. A što građani poručuju, pogledajte u ostatku priloga Petra Panjkote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo