Božićne i novogodišnje želje: Manje kamate i oprost dugova

Na najavu ministra financija Slavka Linića koji za sljedeću godinu najavljuje snižavanje kamata, banke se još nisu oglasile. Njegova je želja da kamate padnu 1 posto.

22.12.2013.
9:32
VOYO logo

''To bi bio cilj, a vidjet ćemo koliko će biti. Želja nam je da u Hrvatskoj vodimo brigu da nema velikih razlika u bankarskom sustavu između samih kamata. A druga želja nam je da te kamate na neki način što više približimo kamatama u zemljama Europske unije'', rekao je Slavko Linić svoje želje za 2014, piše HRT.

Najavu ministra Linića da će građanima neplatišama oprostiti i dugove mediji su već nazvali božićnim darom. Riječ je o svim vrstama dugova, od otplate kredita do neplaćenih komunalija i poreza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loše poruke urednim platišama

''No, postavlja se pitanje koliko je to pravedno prema onima koji od minimalnih mirovina i plaća svoje obveze na vrijeme podmiruju, a takvih je prema statistikama najviše. Nije pravedno jer jednostavno to su loše poruke svim onim građanima koji redovito plaćaju svoje obveze koji su uredni u tim plaćanjima i kojima zaista ne možemo dati obrazloženje, ali to je staro zatečeno stanje'', smatra ministar financija.

Čak 290.000 građana je u blokadi. Računi su im pod ovrhama i ne mogu platiti redovite porezne obveze. Otpisati dugove treba samo sirotinji, smatra sindikalist Krešimir Sever. Onda bi se u svakom slučaju trebalo držati socijalnog kriterija, pa reći da je oprost dugova dapače i poželjan, ali za sve one koji su sirotinja i da se pritome ide sa socijalnim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo